Εισαγωγή στο Laravel – Μέρος 1ο

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
13/05/2014 από
strapro

Τι είναι το Laravel

Το Laravel είναι ένα μοντέρνο PHP framework το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε διαδικτυακές εφαρμογές. Η αρχιτεκτονική του Laravel βασίζεται στο MVC design pattern, ενώ αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα framework είναι το απλό και διαισθητικό συντακτικό, το οποίο μας επιτρέπει με λίγες γραμμές κώδικα να πετύχουμε πολλά.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, Taylor Otwell, το Laravel θέλει να κάνει το προγραμματισμό διασκεδαστικό και για αυτό δημιουργήθηκε ώστε να είναι απλό, κομψό και κυρίως καλά τεκμηριωμένο.

Με μια πρώτη ματιά το Laravel πετυχαίνει αυτούς τους στόχους καθώς είναι:

 • Απλό – Οι λειτουργίες του Laravel είναι απλές στην κατανόηση και στην υλοποίηση. Αν κάποιος έχει δουλέψει στο παρελθόν με το CodeIgniter ή κάποιο άλλο MVC framework τότε η μετάβαση στο Laravel θα είναι εύκολη.
 • Κομψό – Το Laravel βασίζεται στα τρέχοντα standard της βιομηχανίας και σαν αποτέλεσμα δεν απαιτούνται περίπλοκοι κώδικες για να εκτελεστούν λειτουργίες που κανονικά είναι απλές. Σε γενικές γραμμές το Laravel  χρειάζεται ελάχιστη παραμετροποίηση για να
  ρυθμιστεί και να δουλέψει.
 • Τεκμηρίωση – Η τεκμηρίωση του Laravel είναι πλήρης και πάντα ενημερωμένη. Εξίσου σημαντικό για κάποιον που θέλει να μάθει Laravel είναι ότι υπάρχουν  πάρα πολλές πηγές με οδηγούς και συμβουλές στο internet.

Εγκατάσταση

To πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να εγκαταστήσουμε τα απαραίτητα εργαλεία.

WAMP (http://www.wampserver.com/en/)

To Laravel είναι ένα PHP framework, επομένως για να αναπτύξουμε τοπικά στον <>υπολογιστή μας (localhost) χρειαζόμαστε την τελευταία έκδοση της PHP. Επίσης αν και το Laravel μπορεί να συνδεθεί με πολλών ειδών βάσεις, για τις ανάγκες του παραδείγματος θα χρησιμοποιήσουμε MySql. Τέλος αν και δεν είναι πάντα απαραίτητο, για το παράδειγμα μας θα κατεβάσουμε τον Apache για να σερβίρει τις σελίδες μας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να τα κατεβάσουμε όλα αυτά, είναι να εγκαταστήσουμε ένα πακέτο τύπου WAMP. Αφού εγκαταστήσουμε το πακέτο θα πρέπει να προσθέσουμε ένα νέο domain σε αυτά που σερβίρει ο Apache, ώστε το Laravel να δουλεύει σωστά. Ας υποθέσουμε ότι η εφαρμογή μας θα τρέχει στο domain laravel.dev και τα αρχεία θα βρίσκονται στο φάκελο C:/wamp/www/demo_app.

 1. Ανοίγουμε το αρχείο C:/wamp/bin/apache/Apache2.x.xx/conf/httpd.conf βρίσκουμε τη παρακάτω γραμμή και αφαιρούμε τη #
  #Include conf/extra/httpd-vhosts.conf
 2. Ανοίγουμε το αρχείο C:/wamp/bin/apache/Apache2.x.xx/conf/extra/httpd-vhosts.conf και προσθέτουμε τις γραμμές:
  <VirtualHost *:80>
    ServerAdmin webmaster@laravel.dev
    DocumentRoot "C:/wamp/www/demo_app/public"
    ServerName laravel.dev
  </VirtualHost>
  <Directory "C:/wamp/www/demo_app/public">
    Options Indexes FollowSymLinks
    AllowOverride all
    # onlineoffline tag - don't remove
    Order Deny,Allow
    Deny from all
    Allow from 127.0.0.1
  </Directory>
  
 3. Ανοίγουμε το αρχείο  C:/Windows/System32/drivers/etc/hosts και προσθέτουμε τη γραμμή.
  127.0.0.1  laravel.dev
  
 4. Ανοίγουμε το αρχείο C:/wamp/bin/php/php5.x.x/php.ini βρίσκουμε τη παρακάτω γραμμή και αφαιρούμε το ;
  ;extension=php_openssl.dll
 5. Κάνουμε επανεκκίνηση στον Apache.


Composer (https://getcomposer.org/download/)

Ο Composer είναι μία εφαρμογή η οποία αναλαμβάνει να κατεβάσει και να ενημερώσει τα διάφορα πακέτα PHP, που έχουμε δηλώσει ότι χρησιμοποιούμε στην εφαρμογή μας.  Το ίδιο το Laravel είναι ένα PHP πακέτο το οποίο στηρίζεται με τη σειρά του σε άλλα πακέτα. O Composer βλέπει όλες αυτές τις συσχετίσεις (dependencies) και αναλαμβάνει να κατεβάσει τα απαραίτητα πακέτα/βιβλιοθήκες.

Laravel

Για να εγκαταστήσουμε το Laravel ανοίγουμε μία νέα κονσόλα και πηγαίνουμε στο φάκελο C:/wamp/www.  Μέσα στην κονσόλα δίνουμε την εντολή:

composer create-project laravel/laravel demo_app --prefer-dist

Αφού δώσουμε την εντολή βλέπουμε τον Composer να ψάχνει και να κατεβάζει τα πακέτα που χρειάζονται.

composer_create_project_laravel


Bootstrap
(http://getbootstrap.com/) & jQuery (http://jquery.com/)

Το Bootstrap φυσικά δεν είναι απαραίτητο για να δουλέψει το Laravel, όμως θα το χρησιμοποιήσουμε στο παράδειγμα μας για να γίνει πιο όμορφο. Αφού κατεβάσουμε και αποσυμπιέσουμε το αρχείο zip, παίρνουμε τους φακέλους /css, /fonts και /js και τους τοποθετούμε στο φάκελο C:/wamp/www/demo_app/public.

To jQuery θα μας χρειαστεί σε διάφορα σημεία, αλλά και πάλι δεν είναι απαραίτητο για να δουλέψει το Laravel. Αφού κατεβάσουμε το αρχείο jquery-1.11.1.min.js το τοποθετούμε στο φάκελο C:/wamp/www/demo_app/public/js

Εάν έχουμε κάνει σωστά όλα τα βήματα μπορούμε να ανοίξουμε τον browser της επιλογής μας, να κατευθυνθούμε στη διεύθυνση http://laravel.dev και να δούμε την οθόνη καλωσορίσματος.

BLYFfmLCAAEHcZL

Στο 2ο μέρος του οδηγού θα ξεκινήσουμε την κατασκευή της εφαρμογής ώστε να δούμε με λεπτομέρεια έννοιες όπως Controllers, Models, Views, Routing κτλ.
Hide ↑

Με λένε Στράτο Προβατόπουλο και αυτή την περίοδο εργάζομαι σαν web developer για διαφημιστική εταιρεία. Μου άρεσει να δουλεύω με server side τεχνολογίες όπως PHP, MySql αλλα με ενδιαφέρερει πολύ και το front end οπότε μάλλον είμαι full stack developer. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μένα ή να διαβάσετε άλλα άρθρα μου μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου stratosprovatopoulos.com


Σχόλια

demitris
14 May 2014


Ωραιος.


neaegnatia
8 July 2015


Ίσως το πιο ισχυρό framework που κυκλοφορεί βέβαια το προτείνω σε χρήστες mac που έχουν μια πιο καλή σχέση με console. Επίσης θεωρώ πως πρέπει να απλοποιηθεί λίγο η εγκατάσταση που ακόμα και για έμπειρους developer είναι λίγο σπαζοκεφαλιά στην αρχή… Βέβαια αργότερα γίνεται ευκολότερο.. αλλά και μόνο που πρέπει να πειράζεις το vhosts.conf είναι pain in ass.


alex

alex

8 September 2015


Αντι για wamp προτείνω την χρήση του Laravel Homestead το οποίο είναι ένα vagrant box έτοιμο να τρέξει Laravel καθώς και ότι άλλο php-mysql κτλ project θέλεις.

http://laravel.com/docs/5.1/homestead


Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

 • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
 • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
 • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
 • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.