Links Και Clicks

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
4/07/2013 από
Zeoz

Έχουμε ποτέ θελήσει οι χρήστες μας να κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο, αλλά δεν ξέρουμε το πως;

Όταν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, μπαίνουμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις “Κάντε κλικ εδώ” στα link μας.
Πριν ενδώσουμε σε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς όταν χρησιμοποιούμε τις λέξεις αυτές σε ένα link μπορεί να επηρεάσει το πώς οι χρήστες αντιμετωπίζουν το interface μας.
Για να μην αναφέρουμε ότι το να έχουμε κατάλληλους τίτλους είναι μια σημαντική απαίτηση για να έχουμε πρόσβαση, καθώς ο όρος «κλικ», δεν έχει σχέση με πολλές υποστηρικτικές τεχνολογίες και δεν είναι αρκετά περιγραφικό για τους αναγνώστες οθόνης.

Ο όρος “Κάντε κλικ” εστιάζει περισσότερο στο πως λειτουργεί το mouse

images (1)

Χρησιμοποιώντας τη λέξη “κλικ” σε συνδέσμους τραβάει την προσοχή του χρήστη από το interface πάνω στο ποντίκι τους. Οι χρήστες γνωρίζουν τι είναι το link και πώς να χρησιμοποιήσουν ένα ποντίκι. Εστιάζοντας την προσοχή στη χρήση του είναι κάτι περιττό και μειώνει την πείρα τους. Αντί να εστιάζουν στο interface και το περιεχόμενο, η ένδειξη “Κάντε κλικ εδώ” αποσπά την προσοχή τους στο ποντίκι τους. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί επίσης να αισθάνονται άβολα με τον υπαινιγμό ότι δεν ξέρουν τι είναι ένα link ή πώς να χρησιμοποιήσουν ένα ποντίκι.

Αντί να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “κλικ”, μπορούμε να αναζητήσουμε ένα διαφορετικό ρήμα που σχετίζεται με την εργασία του χρήστη. Υπάρχει πάντα ένα καλύτερο και πιο σχετικό ρήμα για να χρησιμοποιηθεί. Το “Κάντε κλικ” κάνει τους χρήστες να σκέφτονται το ποντίκι τους, αλλά ένα ρήμα που σχετίζεται με την επικείμενη εργασία τους θα τους κάνει να σκεφτούν την ίδια την εργασία και θα τους κρατήσει απασχολημένους με το περιεχόμενο του συνδέσμου και θα επικεντρωθούν στην χρήση του interface, και όχι στο ποντίκι .

Το κουμπί “εδώ” κρύβει τι κλικάρουν οι χρήστες

Click here button

Ορισμένα links χρησιμοποιούν τη λέξη “εδώ” αντί του “κλικ.” Το πρόβλημα με τη χρήση του “εδώ” σε ένα link είναι ότι κρύβει αυτό που ο χρήστης κάνει κλικ. Το κείμενο γύρω από τον σύνδεσμο μπορεί να εξηγήσει αυτό που κάνουν κλικ, αλλά όταν ο χρήστης διαβάζει τον ίδιο το σύνδεσμο δεν έχουν την παραμικρή ιδέα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να διαβάσει το κείμενο σε όλο τον σύνδεσμο για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο της σύνδεσης, γεγονός που θα τους εμποδίσει από το να πάρουν τη γρήγορη και σύντομη διαδρομή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο άμεσα. Αν υπάρχει αρκετό κείμενο, αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει το χρήστη πολύ.

Όχι μόνο αυτό, αλλά αν πολλαπλοί σύνδεσμοι λένε «εδώ», «εδώ» και «εδώ», ο χρήστης πρέπει να διαφοροποιεί κάθε σύνδεσμο, ανοίγοντας κάθε ένα για να δει κατά πόσο είναι διαφορετικό. Και αν ο χρήστης θέλει να επιστρέψει σε μια συγκεκριμένη πηγή, θα πρέπει να θυμάται ποιος ήταν εκείνος ο σύνδεσμος με την ένδειξη «εδώ» στην οποία ανήκε. Αυτό τους αναγκάζει να πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ανάκληση σε σχέση με μια απλή αναγνώριση. Αντ ‘αυτού, είναι καλύτερα να επισημαίνουμε τους συνδέσμους με κάτι που περιγράφει αυτό που ο χρήστης κάνει κλικ σε αυτά, έτσι ώστε η διαφοροποίηση μεταξύ των συνδέσμων να γίνεται ευκολότερη.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη «εδώ» για να κάνουμε ένα link αξιοσημείωτο είναι περιττό, διότι αυτό υποτίθεται ότι κάνει ένας σύνδεσμος. Αν αισθανόμαστε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «εδώ» για να δουν οι χρήστες μας το σύνδεσμο, τότε υπάρχει πρόβλημα με το πώς είναι το στυλ των συνδέσμων μας. Έχουν οι συνδέσεις μας το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο κείμενο; Αν ναι, θα ήταν δύσκολο για τους χρήστες να το αναγνωρίσουν. Οι σύνδεσμοι διακρίνονται οπτικά μέσα από το χρώμα και το σχήμα; Μια αλλαγή στο χρώμα μπορεί να δώσει στους συνδέσμους υψηλότερη αντίθεση – και μια αλλαγή στο σχήμα, όπως υπογραμμίζοντας ή έχοντας έντονη γραφή ή και άλλα.

Δίνοντας φράσεις στους συνδέσμους μας με το σωστό τρόπο

Το όνομα του link μας λέει πολλά για την ιστοσελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις είναι κάτι σημαντικό. Παρακάτω είναι μερικές τεχνικές για να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους συνδέσμους.

Σύνδεση με Ουσιαστικά

hyperlink-pixel-art-needlepoint-canvas-yarn-1

Αντί να λέει “κάντε κλικ εδώ”, είναι πιθανώς καλύτερο να έχει συγκεκριμένη και κατάλληλη γλώσσα σε μια πρόταση. Συγκεκριμένα ουσιαστικά είναι καλύτερα, επειδή είναι πιο άμεσα και έντονα και δίνουν στους χρήστες μια καλύτερη ιδέα για το τι θα δουν, όταν κάνουν κλικ. Τα κατάλληλα ουσιαστικά από την άλλη αποτελούν κάτι μοναδικό και ξεχωρίζουν από μόνα τους.

Συνήθως είναι καλύτερο να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μόνο ρήματα ως anchors επειδή είναι ασαφή και συχνά δεν δίνουν μια πλήρη εικόνα του τι να περιμένουμε. Αντίθετα, τα ουσιαστικά επιτρέπουν στο χρήστη να ρίξει μια ματιά στο σύνδεσμο και να καταλάβουν γρήγορα αυτό που έχουν κλικάρει χωρίς να έχουν διαβάσει ολόκληρη την πρόταση ή την παράγραφο. Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιούμε ρήματα και τα ουσιαστικά, αλλά με αυτή την προσέγγιση κάποιοι σύνδεσμοι μπορεί να είναι μακροσκελή.

Βάζουμε τέλος στο σύνδεσμο

Μπορεί να θέλουμε να δοκιμάσουμε να διαρθρώσουμε τις προτάσεις μας, έτσι ώστε τα link anchors να είναι στο τέλος. Αυτό θα κάνει τους συνδέσμους πιο εύκολο να εντοπιστούν, επειδή οι χρήστες θα δουν το καθένα, μόλις τελειώσουν την ανάγνωση της πρότασης. Έτσι, θα είναι σε θέση να αναλάβουν δράση αμέσως, αντί να πάνε πίσω και να ψάχνουν τη σύνδεση στη μέση της πρότασης.

Σύνδεση με Συγκεκριμένους τίτλους

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να επιλέξουμε το κείμενο του link anchor μας όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, αν συνδεόμαστε με ένα άρθρο ή ένα βιβλίο, θα ήταν μια καλή ιδέα να μην χρησιμοποιούμε τη λέξη “είδος” ή “βιβλίο” για anchor. Αντ ‘αυτού, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το σχετικό τίτλο. Αυτό θα δώσει στο χρήστη πιο λεπτομερείς πληροφορίες σε αυτό που κάνουν κλικ αλλά και τι να περιμένουν. Επίσης, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνδεση σε παρένθεση, π.χ. (PDF, 5.5 MB).
Φτιάχνουμε συνδέσμους αποφεύγοντας το “κάντε κλικ εδώ”

Την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις «κλικ» ή «εδώ» για τα links, ας θυμηθούμε την επίδραση που θα έχουν στην εμπειρία. Η πρόκληση είναι να κάνουμε τις συνδέσεις μας να επικοινωνούν με το “κάντε κλικ εδώ” χωρίς να λένε στην ουσία “κάντε κλικ εδώ”, και υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Θέλει σκέψη και προσπάθεια από μέρους μας, αλλά στο τέλος, οι χρήστες θα επωφεληθούν με μια καλύτερη εμπειρία. Έτσι, είτε ακολουθούμε την εύκολη λύση του “κάντε κλικ εδώ” ή περνάμε λίγο χρόνο βρίσκοντας τη σωστή διατύπωση για να προσελκύσουμε περισσότερους χρήστες.
Hide ↑

Xtnd.it Group | e-xtend your possibilities

Ripple Effects με SVG και Javascript ~ Material Design 

18 September 2015

Ενα σε βάθος tutorial για το πώς να οικοδομήσουμε  ripple effect  που περιγράφονται με βάση των προδιαγραφών σχεδιασμού της Google και να τις συνδυάσουμε[…]

Read more...

5η Έκθεση για τις Υπηρεσίες Internet Web World Expo 2015

18 September 2015

 24-25 Οκτωβρίου – Ζάππειο Μέγαρο|  

Η WebWorldExpo[…]

Read more...

WordPress Greek Community 3rd meetup

21 April 2015

Τρίτη 28/04/2015, 18:00
THE HUB EVENTS, Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα

Η ελληνική κοινότητα του WordPress είναι εδώ! Αρκετό καιρό μετά το προηγούμενο meetup[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.