Είναι το google adwords και το seo ακριβά;

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
4/01/2013 από
adavalas

Μια από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχομαι από πελάτες μου όταν με καλούν είτε για διαφήμιση στο internet ( συνήθως μέσω της προβολής στο google adwords ή και μέσω facebook ) είτε για προώθηση ιστοσελίδας στην πρώτη σελίδα του google ( ναι υπάρχει το yahoo και το bing και ίσως αύριο να γίνουν και αυτά δημοφιλή αλλά ειλικρινά πόσες αναζητήσεις προϊόντων – υπηρεσιών κάνατε σε αυτές τις δυο μηχανές αναζήτησης τον περασμένο χρόνο; ) στα οργανικά – φυσικά αποτελέσματα του google είναι η τιμή.

Φυσικά η τιμή είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων όπως το σε πόσες λέξεις κλειδιά θα προβληθούμε καθώς και τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε κάθε μια από αυτές η οποία αυξάνει το κόστος ανα κλικ (αν μιλάμε για την προβολή μέσω του google adwords) ή και το κόστος για να επιτύχουμε την άνοδο της λέξης στην 1η σελίδα στα οργανικά – φυσικά αποτελέσματα του google τα οποία ανάλογα με την λέξη έχουν ανάλογο βαθμό δυσκολίας και άρα απαιτούνται αντίστοιχες εργατοώρες για την επίτευξη του στόχου μας άρα και το κόστος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι άλλο να στοχεύσουμε την λέξη κλειδί “διακοπές στην Μύκονο  και άλλο το “τέντες” . Η διαφορά δυσκολίας και ο αριθμός των προσδοκώμενων κλικ είναι τελείως διαφορετικός όπως φυσικά και η προσπάθεια που θα απαιτηθεί για την κάθε λέξη κλειδί.

Επειδή όμως πολλοί πελάτες μου στην αγωνία τους να έχουν έστω μια τάξη μεγέθους αναγκάζομαι να θέσω αυτό που θεωρώ ως ελάχιστο για μια καμπάνια στο google adwords , το οποίο θεωρώ το ποσό των 5 ευρώ ανά ημέρα ή 150 ευρώ ανά μήνα  ή το κόστος για μια λέξη κλειδί μεσαίου ανταγωνισμού  στα οργανικά – φυσικά αποτελέσματα που στην dreamweaver.gr το κοστολογούμε στα 150 ευρώ (εφάπαξ).

Πολλές φορές ακούω κάποιες αιτιάσεις όπως.

Α είναι πολύ ακριβό…

Στην διαφήμιση και όχι μόνο στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη , φθηνή και ακριβή διαφήμιση. Υπάρχει αποτελεσματική και μη  αποτελεσματική διαφήμιση. Να σας παραθέσω ένα απλό υποθετικό παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι δημιουργείτε και διανέμετε ένα απλό διαφημιστικό φυλλάδιο με συνολικό κόστος στα 200 ευρώ. Ακούγεται σχετικά λογική η τιμή οφείλεται να συμφωνήσετε.

Από την διανομή του λοιπόν δέχεστε παραγγελίες ύψους 100 ευρώ. Κάνοντας μια απλή αφαίρεση θα δείτε ότι Κόστος 200 ευρώ – Παραγγελίες 100 ευρώ είστε 100 ευρώ μέσα και σε αυτό υποθέτοντας ότι και τα 100 ευρώ των παραγγελιών σας είναι καθαρό κέρδος (που φυσικά δεν ισχύει σαν σενάριο ακόμα και αν παρέχετε απλά υπηρεσίες). Το μόνο θετικό που σας μένει εκτός από την χασούρα των 100 ευρώ ίσως είναι μια κάποια αναγνωρισιμότητα από την απλή θέαση των φυλλαδίων σας, για όσους δεν έκαναν κάποια παραγγελία από εσάς μια ανάμνηση όμως που ξεθωριάζει όπως και το χαρτί που χρησιμοποιήσατε για το φυλλάδιο σας. Πολύ σύντομα δυστυχώς.

Από την άλλη κάνετε μια διαφήμιση στο διαδίκτυο  κόστους 1000 ευρώ. Δεν θεωρείτε ότι το ποσό όντως ακούγεται μεγάλο; Ναι αλλά αν από αυτήν δεχθείτε παραγγελίες 2000 ευρώ τότε σας μένει ένα κέρδος που καλύπτει και το κόστος της διαφήμισης σας και πάλι σας αφήνει κέρδος 1000 ευρώ.

Άρα η πρώτη διαφήμιση , η φαινομενικά φθηνή, με κόστος 200 ευρώ  σας οδήγησε σε μια απώλεια 100 ευρώ ενώ η δεύτερη , η φαινομενικά ακριβή, σας παρείχε κέρδος 1000 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει ακριβή και φθηνή διαφήμιση αλλά μόνο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ.

Φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπεραπλουστεύσεις του προηγούμενου παραδείγματος που έγιναν για λόγους οικονομίας χώρου αλλά και καλύτερης κατανόησης του δεν εξετάζουν πολλές παραμέτρους. Το συμπέρασμα όμως παραμένει το ίδιο. Σημασία έχει το return on investement , δηλαδή η αποδοτικότητα της επένδυσης σας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Return_on_investment

Άλλες φορές ακούω την αιτίαση

Μα μόλις έδωσα τόσα λεφτά για την κατασκευή ιστοσελίδας …

Ε και;

Πείτε ότι αγοράσατε ένα καλαίσθητο μεν πλην πανάκριβο δε αυτοκίνητο. Δεν θα πληρώσετε βενζίνη για αυτό; Τέλη κυκλοφορίας , ασφάλιστρα και ένα σωρό άλλα λειτουργικά έξοδα; Αν δεν το κάνετε απλά θα μείνετε να το κοιτάτε στο γκαράζ σας. Σωστά; Ε το αυτό θα κάνετε και με το web site σας. Αν αυτό δεν το βρουν στο διαδίκτυο μέσω των μηχανών αναζήτησης πως αλλιώς θα το ανακαλύψουν; Θα πληκτρολογήσουν μόνοι τους το κατά τα άλλα εύηχο domain name που επιλέξατε;

Αν αύριο δημιουργήσετε ένα κατάστημα σε μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή της χώρας μας ξέρετε από αυτά τα χωρία με τους 10 όλους και όλους υπέργηρους κατοίκους στα εγκαίνια του καταστήματος σας θα έχετε 10 + 1 (εσάς άιντε και την οικογένεια σας) παρόντες σε αυτά. Σίγουρα θα είναι ένα πρωτόγνωρο event για το χωριό

Στα εγκαίνια της ιστοσελίδας σας αν δεν μπορούν να σας βρουν πως θα έρθουν υποψήφιοι πελάτες; Απλή ερώτηση και η απάντηση όσο αφορά το διαδίκτυο είναι απλή. Η δεν θα έρθει κανένας (πλην γνωστών – φιλών και υπαρχόντων πελατών) ή αν είστε στην 1η σελίδα στο google θα έρθουν χιλιάδες. Τα πράγματα είναι τόσο απλά

To web site είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός σας. Σκοπός σας είναι να αλιεύσετε στον αχανή ωκεανό του διαδικτύου πελάτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας και όχι να προσθέσετε σε αυτόν μια σταγόνα έστω και εξαιρετικού web design αλλά να τραβήξετε την προσοχή των αναρίθμητων “ψαριών” που κυκλοφορούν σε αυτόν τον ωκεανό

 

 
Hide ↑

Aσφάλεια στο opencart

04 September 2014

Με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας να γίνεται ένας ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα κατά την

Read more...

Μαθήματα opencart - Αλλαγή του navigation bar

02 September 2014

To OpenCart αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες για την κατασκευή[…]

Read more...

WordFence. Ασφάλεια στο wordpress

01 September 2014

Το WordFence είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές WordPress plugin που χειρίζεται πολλούς διαφορετικούς και κρίσιμους τομείς ασφαλείας τόσο[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.