nosql

nosql & document-oriented-databases

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
30/09/2012 από
adavalas

Οι NoSQL ( not only sql – όχι μόνο sql ) βάσεις δεδομένων είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή όλων μας.

Υπάρχουν εφαρμογές που το data-model τους ή κάποιο μέρος του τουλάχιστον, δε ταιριάζει σε μια relational database.

Ας δώσουμε ένα κατά το δυνατόν απλοποιημένο παράδειγμα. Ας δούμε την βασική απλοποιημένη δομή λειτουργίας του  facebook . Ουσιαστικά έχεις ένα person , το οποίο χαρακτηρίζεται από κάποιες ιδιότητες και μπορεί να έχει σχέσεις με κάποια άλλα persons.
Λόγω του τρόπου αποθήκευσης των δεδομένων  σε μια relational βάση ( κλασικά tables) η εκτέλεση queries του τύπου “Δείξε μου τους φίλους, του φίλου μου, που έχουμε από κοινού” θα έχει μια x χρονική επιβάρυνση εκτέλεσης  . Σε ένα αντίστοιχο ερώτημα όμως οι  NoSQL θα ήταν σαφέστατα πιο γρήγορες και  αποδοτικές για το λόγο ότι αυτή έχει σχεδιαστεί ακριβώς επάνω σε αυτό το μοντέλο λειτουργίας και αναζήτησης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις πρακτικές συνέπειες που έχει μια τέτοια δυνατότητα στον χώρο του web design και web development
Ένα πιο περίπλοκο  παράδειγμα είναι αυτό του linkedin, όταν καλείς να ανακαλύψεις την απόσταση μεταξύ δυο  χρηστών
(Me->My Connections <–> Your Connections<-You)

Φυσικά η ταχύτητα εκτέλεσης των queries έχει να κάνει πάντα και με το caching μια τεχνική που χρησιμοποιούν αμφότερες οι βάσεις είτε της μίας κατηγορίας είτε της άλλης. Η αποθήκευση των δεδομένων εξάλλου έχει πάντα σαν στόχο παντού την βελτιστοποίηση τους έτσι ώστε τα queries προς την βάση δεδομένων να εκτελούνται το δυνατόν ταχύτερα.

Εν ολίγοις,  τα NoSQL συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων είναι χρήσιμα όταν εργάζεστε με μια τεράστια ποσότητα των δεδομένων και η φύση των δεδομένων δεν απαιτεί ένα σχεσιακό μοντέλο για τη δομή των δεδομένων. Τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι δομημένο, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας και αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η ικανότητα να αποθηκεύουν και να ανακτούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, και όχι τις σχέσεις μεταξύ των στοιχείων. 

Για παράδειγμα, για να αποθηκεύσετε εκατομμύρια ζευγάρια κλειδί-τιμή σε ένα ή σε λίγα associative arrays ή να αποθηκεύσετε τα εκατομμύρια των αρχείων δεδομένων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για στατιστικούς λόγους  ή σε πραγματικό χρόνο για αναλύσεις αυξανόμενη λίστα των στοιχείων (όπως το Twitter, μηνύματα ή τα αρχεία καταγραφής του διακομιστή Internet από μια μεγάλη ομάδα χρηστών κλπ).
Hide ↑

Aσφάλεια στο opencart

04 September 2014

Με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας να γίνεται ένας ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα κατά την

Read more...

Μαθήματα opencart - Αλλαγή του navigation bar

02 September 2014

To OpenCart αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες για την κατασκευή[…]

Read more...

WordFence. Ασφάλεια στο wordpress

01 September 2014

Το WordFence είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές WordPress plugin που χειρίζεται πολλούς διαφορετικούς και κρίσιμους τομείς ασφαλείας τόσο[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.