Κάνοντας την αρχή με το CakePHP

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
15/09/2010 από
merianos

Το CakePHP είναι μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα για PHP που προορίζετε για να κάνει την δημιουργία, τη δημοσίευση και τη συντήρηση των εφαρμογών ευκολότερη.

Επίσης προσφέρει πολλά χρήσιμα μοντέλα σχεδίασης, όπως είναι το MVC (Μοντέλο – Προβολή – Ελεγκτής) που συναντάμε και σε άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες. Όπως το Ruby on Rails. Η πλατφόρμα CakePHP επίσης παρέχει ένα μεγάλο αριθμό πολύτιμων βιβλιοθηκών για να χειρίζεστε κοινές εργασίες. Ένα παράδειγμα είναι ο «Inflector» (μια ρουτίνα που παίρνει μια λέξη για διαχειρίζεται την μορφή της [ενικός – πληθυντικός])

Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να σας κατευθύνει προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να μπορείτε να αρχίσετε με το CakePHP και τελικά να δημιουργήσετε τη δική σας εφαρμογή με τη χρήση της πλαρφόρμας.

 

Βήμα πρώτο. Γιατί να ξεκινήσετε με το CakePHP

Ένα σημαντικό μέρος τους χρόνου που καταναλώνετε για να προγραμματίσετε μια εφαρμογή σε PHP είναι γράφοντας ξανά και ξανά των ίδιο κώδικα για κάποιες λειτουργίες όπως είναι οι συνδέσεις με βάσεις δεδομένων ή αποστέλλοντας δεδομένων στο περιηγητή διαδικτύου. Φυσικά, όλος αυτός ο κώδικας εύκολα μπορεί να αποδιοργανωθεί σε μια εφαρμογή που γράφετε με PHP. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πλατφόρμα για την PHP που να κάνει ότι και η Ruby on Rails στη Ruby.

Το CakePHP παρέχει ένα μεγάλο αριθμό από βιβλιοθήκες που υποστηρίζουν κοινές εργασίες και έχει και την κατάλληλη δομή για να οργανώνετε ο κώδικας σε φακέλους και συνδέετε ο κώδικας με αρχεία. Σαν αποτέλεσμα, ο χρόνος που καταναλώνετε για να γράφετε και να οργανώνετε τον κώδικα σας μειώνετε αρκετά.

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια λίστα με πράγματα που σας παρέχει το CakePHP για να κάνει τον προγραμματισμό ευκολότερο.

 • Είναι ανοικτού κώδικα με την άδεια χρήσης του MIT που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το CakePHP ελεύθερα σε κάθε σας έργο.
 • Συμβατό με την PHP4 και PHP5. Η ποιο παλαιά έκδοση που είναι συμβατή με το CakePHP είναι η 4.3.2
 • Υποστηρίζει της ακόλουθες βάσεις δεδομένων : MySQL, PostgreSQL, SQLite, PEAR-DB και ADODB.
 • Υποστηρίζει το μοντέλο σχεδίασης MVC
 • Εύκολή ανάδραση με τη βάση δεδομένων για δημιουργία, ανάγνωση, αναβάθμιση και διαγραφή εγγραφών.
 • Προσχέδια για να κερδίζετε χρόνο κατά την διαδικασία ανάπτυξης.
 • Φιλικά URL για τις μηχανές αναζήτησης
 • Εργαλεία για επικύρωση και καθαρισμό των δεδομένων κατά την είσοδο για να κάνετε τις εφαρμογές σας ποιο ασφαλείς.
 • Πρότυπα με συντακτικό όμοιο με αυτό της PHP

Βήμα δεύτερο. Κατεβάστε την πλατφόρμα.

Πριν αρχίσετε να γράφετε κώδικα με το CakePHP χρειάζεστε το δικό σας αντίγραφο της πλατφόρμας ανεβασμένο στον Server σας. Επισκεφτείτε το CakePHP.org και κάντε Click στο μεγάλο πορτοκαλί κουμπί που λέει Download.

Βήμα τρίτο. Ανεβάστε την πλατφόρμα και κατανοήστε τη δομή της.

Εφόσον και έχετε ένα αντίγραφο της πλατφόρμας, ανεβάστε το στον Server σας ο οποίος όμως μπορεί να εκτελέσει PHP και έχει και MySQL. Θα σας πρότεινα να δημιουργήσετε ένα νέο κατάλογο και να τοποθετήσετε εκεί το αντίγραφό σας.

Αφού τελειώσετε με το ανέβασμα στο Server η δομή του καταλόγου σας θα πρέπει να μοιάζει με την ακόλουθη :

/Διαδρομή ως τη ρίζα της εφαρμογής
   /cake/
   /docs/
   /app/
     config/
     controllers/
     models/
     plugins/
     tmp/
     vendors/
     views/
     webroot/
     index.php
     .htaccess
   /vendors/
   index.php
   .htaccess

Όλοι αυτοί οι κατάλογοι μπορεί αρχικά να σας φοβίζουν, αλλά με το να υπάρχουν τόσοι πολλοί κατάλογοι επιτυγχάνετε η καλύτερη οργάνωση των διαφορετικών στοιχείων της πλατφόρμας. Μερικά από τα ονόματα των καταλόγων δεν είναι άμεσα κατανοητά για το τι μπορεί να κάνουν και έτσι ακολουθεί ανάλυση για κάθε κατάλογο ξεχωριστά.

Ο κατάλογος cake έχει αποθηκευμένες όλες τις λειτουργίες του πυρήνα και τις εσωτερικές διεργασίες του CakePHP. Συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή εδώ.

Ο κατάλογος docs έχει μέσα πληροφορίες για την άδεια χρήσης (copyright.txt), το αρχείο αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα και μερικά άλλα χρήσιμα αρχεία. Αυτός ο κατάλογος δεν είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει το CakePHP, οπότε μπορείτε να τον διαγράψετε αν θέλετε.

Ο κατάλογος app είναι αυτός στον οποίο θα βάλετε μέσα τα αρχεία της εφαρμογής σας. Σε αυτό τον φάκελο θα γράψετε διατηρείτε τος Controllers σας, τις ρυθμίσεις σας, τα πρότυπα σας και άλλα πολλά.

Ο κατάλογος config διατηρεί όλα τα αρχεία ρυθμίσεων για την εφαρμογή σας. Μέσα θα βρείτε το αρχείο ρυθμίσεων για τη βάση δεδομένων, τη λίστα πρόσβασης, τα inflections και τα routes (Μορφοποίηση των URL)

Στον κατάλογο models θα αποθηκεύετε όλα τα αρχεία ενεργειών για τη βάση δεδομένων.

Στον κατάλογο views θα αποθηκεύετε όλα τα αρχεία προσχεδίων, δομών της σελίδας σας (Επικεφαλίδες, υποσέλιδα, μενού) και τα αρχεία των Helpers που σας παρέχουν επιπλέον λειτουργίες (όπως για παράδειγμα AJAX)

Στον κατάλογο controllers θα αποθηκεύεται όλα τα αρχεία που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες της εφαρμογής σας. Ένας controller είναι ένα μέρος της εφαρμογής που διαχειρίζεται τα models και τα views.

Ο κατάλογος plugins διατηρεί πρόσθετα που είναι ο συνδυασμός models, views και controller που μπορούν να πακεταριστούν και να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα φανταστείτε ένα plugin για τη διαχείριση των χρηστών ή ένα plugin που είναι αρμόδιο για τα RSS.

Ο κατάλογος tmp διατηρεί αρχεία της cache που δημιουργούνται από το σύστημα διαχείρισης της cache και επίσης διατηρεί και αρχεία αποσφαλμάτωσης. Αυτός ο φάκελος θα σας φανεί πολύ χρήσιμος κατά τη διάρκεια παραγωγής της εφαρμογής σας.

Ο κατάλογος vendors μπορεί να περιέχει άλλες βιβλιοθήκες που ίσως θέλετε να ενσωματώσετε στην εφαρμογή σας

Ο κατάλογος webroot διατηρεί το στατικό περιεχόμενο της εφαρμογής σας όπως είναι για παράδειγμα τα CSS, η JavaScript, οι εικόνες, κ.α. που είναι απαραίτητα στοιχεία για την εφαρμογή σας.

Ο δεύτερος κατάλογος vendors σας επιτρέπει να αποθηκεύεται βιβλιοθήκες από τρίτους κατασκευαστές και να τις χρησιμοποιήσετε μέσα από τους controllers σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να δημιουργήσετε μια εφαρμογή για το Facebook με το CakePHP, μπορείτε να αποθηκεύσετε τη βιβλιοθήκη του Facebook σε αυτό το φάκελο και στη συνέχεια να ρυθμίσετε το CakePHP για να την φορτώνει.

Βήμα τέταρτο. Ρυθμίστε το CakePHP

Οι ρυθμίσεις του CakePHP είναι εξαιρετικά πολύ απλές. Βασικά θα πρέπει να πούμε στο CakePHP που θα βρει τη βάση δεδομένων και πως θέλουμε να λειτουργούν κάποια μέρη του CakePHP.

Για προγραμματιστικούς λόγους θα πρέπει να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων και ένα χρήστη με τα ακόλουθα δικαιώματα : ALTER, CREATE TEMPORARY TABLES, CREATE, DELETE, DROP, SELECT, INSERT, UPDATE, REFERENCES, INDEX, LOCK TABLES.

Αφού έχετε δημιουργήσει τη βάση δεδομένων και τον χρήστη, μπορούμε τώρα να ρυθμίσουμε το CakePHP για να βρίσκει τη νέα βάση δεδομένων. Το αρχείο ρυθμίσεων για τη βάση δεδομένων είναι στον κατάλογο /app/config/database.php.default

ανοίξτε το αρχείο και κατεβείτε κάτω χαμηλά μέχρι να εντοπίσετε τον ακόλουθο πίνακα.

1 var $default = array('driver' => 'mysql',
2 'connect' => 'mysql_connect',
3 'host' => 'localhost',
4 'login' => 'user',
5 'password' => 'password',
6 'database' => 'project_name',
7 'prefix' => '');

και εισάγετε της πληροφορίες της βάσης δεδομένων σας. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων ή ο Server σας δεν το επιτρέπει, μπορείτε να δημιουργήσετε πίνακες με πρόθεμα σε μια ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων απλά αλλάζοντας την ιδιότητα prefix μέσα στον πίνακα. Μετά την ρύθμιση του αρχείου θυμηθείτε να μετονομάσετε το αρχείο σε database.php

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις τη εφαρμογής είναι στον κατάλογο /app/config/core.php. Σε αυτό το αρχείο μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο αποσφαλμάτωσης, πως αποθηκεύονται οι σύνοδοι, πόσο να διατηρούνται τα δεδομένα μιας συνόδου για μεγαλύτερη ασφάλεια, το όνομα από τα cookies και άλλα. Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να προγραμματίζουμε την εφαρμογή μας ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε αυτές τις τιμές, αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

Βήμα πέμπτο. Να σιγουρευτούμε ότι δουλεύει.

Από τη στιγμή που έχετε εισάγει τις σωστές ρυθμίσεις για τη βάση δεδομένων και έχετε ανεβάσει και τα αρχεία σας στον Server, η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι έτοιμη για προγραμματισμό. Πληκτρολογήστε στον περιηγητή τη θέση στην οποία έχετε τοποθετήσει το CakePHP. Αν όλα δουλεύουν κανονικά θα πρέπει να δείτε την ακόλουθη σελίδα.

Κλείνοντας

Αυτό το Tutorial είχε ως σκοπό να σας δείξει τα βασικά του CakePHP και πως να το ρυθμίσετε για να λειτουργήσει στο Server σας. Σε επόμενα Tutorials θα σας παρουσιάσουμε πως να δημιουργήσετε μια εφαρμογή από το μηδέν με το CakePHP, προσθέτοντας λειτουργίες όπως AJAX, και προσαρτώντας νέες βιβλιοθήκες όπως αυτή του Facebook να χρησιμοποιείτε επιπλέον κώδικα.

πηγή: Web Resources
Hide ↑

Ο Νίκος είναι ένας Web Developer που συνεχώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα στο χώρο της κατασκευής διαδικτυακών εφαρμογών. Με εμπειρία που ξεπερνά τα 10 χρόνια, είναι ικανός να γράψει διαδικτυακές εφαρμογές σε PHP με τη βοήθεια του CakePHP, jQuery, CSS Blueprint Framework και άλλες τεχνολογίες που ευνοούν την ανάπτυξη την ταχύτατη ενημέρωση, αποσφαλμάτωση, επέκταση και συντήρηση του κώδικα. Πέρα όμως από την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών είναι σε θέση να γράψει WordPress themes, plugins, widgets, shortcodes και να δημιουργήσει και Templates για phpBB. Τέλος, το γνωσιακό του επίπεδο δεν περιορίζεται σε γλώσσες προγραμματισμού, μοντέλα δεδομένων και τεχνικές ανάπτυξης. Ο Νίκος έχει γνώσεις επιτάχυνσης ιστοσελίδων, regular expressions χρήση των mod_rewrites σε βάθος κ.α.

Follow Νίκος Μέριανος on Twitter ,

HTML5 & HTML 4+ - Όλες οι ετικέτες

11 February 2012

Σήμερα άρχισα να κάνω μια σύντομη σύγκριση των ετικετών της HTML 4+ με τις ετικέτες της HTML5 έτσι ώστε να μπορέσω να δω ποιες είναι οι διαφορές[…]

Read more...

Τι είναι το Cloud Hosting

28 January 2012

Μπορεί να το γνωρίζεται, μπορεί και όχι, αλλά ήδη πολλοί από εμάς σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούμε το cloud hosting. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε[…]

Read more...

6 JavaScript Grid Plugins

30 April 2011

Οι πίνακες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβάλετε δεδομένα. Πάρτε ως παράδειγμα το Microsoft Excel, στο οποίο μπορούμε να ταξινομήσουμε,[…]

Read more...


Σχόλια


Καλησπέρα, είμαστε εταιρεία λογισμικού και ψάχνουμε να συνεργαστούμε με cakephp developers. Μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε ?

Γιώργος


zeoz
27 June 2013


καντε μια δημοσιευση στις αγγελιες καλυτερα για να το δει περισσοτερος κοσμος


Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

 • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
 • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
 • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
 • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.