web design για αρχάριους… και όχι μόνο

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
29/03/2010 από
root
Η τελεόραση είναι ένα μέσο.Η Εκτύπωση είναι ένα μέσο.Το Ραδιόφωνο είναι ένα μέσο…

Το διαδίκτυο είναι επίσης ένα μέσο.Ένα διαδραστικό μέσο ενημέρωσης. Η ομορφιά του διαδικτύου είναι ότι μπορείτε να το ενημερώσετε αμέσως, σε παγκόσμιο επίπεδο, και σε μια ποικιλία συσκευών , όπως προγράμματα περιήγησης , iPhones, Xbox, καθώς υπάρχει και η βοηθητική τεχνολογία για τα άτομα με αναπηρία, όπως αναγνώστες οθόνης κτλ.

Μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα όταν αντιλαμβανόμαστε το μέσο μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν το web design. Ανάμεσά τους και μεγάλες εταιρίες ή/και άτομα που δεν κατανοούν καν τον σχεδιασμό και παρόλα αυτά,λένε πως δημιουργούν ιστοσελίδες ή έχουν την εποπτεία των web designers και developers.

Αν θέλουμε καλύτερες ιστοσελίδες, καλύτερη εργασία, και την καλύτερη ενημέρωση των πελατών, η ανάγκη εκπαίδευσης ξεκινά από εμάς.

Είναι δύσκολο να κατανοήσετε τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, όταν δεν καταλαβαίνετε το διαδίκτυο σαν μέσο, και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το Διαδίκτυο, όταν αυτοί που πληρώνονται για να το εξηγήσουν είτε δεν το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, ή είναι υποχρεωμένοι για εμπορικούς σκοπούς, να καταστείλουν μερικά από αυτά που γνωρίζουν, υπογραμμίζοντας αυτά που τους εξυπηρετούν.

Τα μέσα ενημέρωσης επίσης, πολύ συχνά το αντιμετωπίζουν με λάθος τρόπο.
Πάρα πολύ ντόρος για δημοσιογραφικά -αθλητικά -τζογαδόρικα site , φυσικά για περισσότερα χρήματα και  πολύ λιγότερο στο να καλλιεργήσουν τέχνη ή φρέσκες ιδέες.

Ακόμα και οι συντάκτες – Δημοσιογράφοι που κατανοούν το internet πιέζονται από τους εκδότες τους για διαφημιστικούς σκοπούς τις περισσότερες φορές, να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους γράφοντας συμβατικά κείμενα που πολλές φορές μπορούν να χαρακτηρισθούν γελοία, βάση των χρηματικών απολαβών.

Πολλοί νομίζουν πως με το να επικεντρώνονται μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι εις βάρος όλων των άλλων είναι και συνετό,αλλά ουσιαστικά είναι σαν να μιλάς για μία πολυ καλή αγορά ακινήτου ενώ δεν έχεις ιδέα από αρχιτεκτονική.

Μην ξεχνάτε πως τα μμε παρουσίαζαν παλιότερα το διαδίκτυο σαν κάτι παράξενο και ύποπτο, ενώ ύστερα από κάποια χρόνια και αφού δημιουργήθηκαν τα blogs το είδαν σαν ένα καθοριστικό μέσο μέχρι και για τα αποτελέσματα των εκλογών…

Μετά από δεκαετίες εμπορευματοποίησης των ειδήσεων, το είναι εκπληκτικό είναι πως πολλοί δημοσιογράφοι εξακολουθούν να υπάρχουν και να προσπαθούν σκληρά να θέσουν ανακριβείς πληροφορίες στο κοινό προς όφελος πολυεθνικών και συμφερόντων χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι τα μόνα που το βλέπουν λάθος. Πολλές επαγγελματικές ενώσεις βλέπουν και χρησιμοποιούν λάθος το internet σαν μέσο, με αποκορύφωμα τα ετήσια (πολλές φορές στημένα) φεστιβάλ τους.

Κάθε χρόνο, διαφημιστικές και περιοδικά σχεδιασμού οργανώνουν διαγωνισμούς για “νέο σχεδιασμό μέσων ενημέρωσης” που κρίνεται από τους νικητές των διαγωνισμών του περασμένου έτους, που ενώ μιλάνε για «νέο σχεδιασμό» μόνο αυτό δεν είναι. Σκεφτείτε πως οι περισσότερες διαφημίσεις που παράγονται υποτιμούν – καθοδηγούν την νοημοσύνη μας με γελοία σλόγκαν και ενοιες που δεν υπάρχουν.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, ως επί το πλείστον οι βραβευμένοι δημιουργοί βλέπουν το διαδίκτυο ως μέσο για τη διεξαγωγή εκστρατειών διαφήμισης και εμπορίας κατά την οποία ο χρήστης αντιδρά παθητικά μέσω Flash και βίντεο.
Όταν οι νικητές γίνουν κριτές, ανταμείβουν έργα όπως τα δικά τους και πάει λέγοντας.

Έτσι, περιοχές που συμπεριφέρονται όπως η τηλεόραση συνεχίζουν να δημιουργούν μια γενιά πελατών και διευθυντών τέχνης θεωρώντας πως είναι η elit.

Οι κριτικοί σχεδίου το έχουν καταλάβει επίσης λάθος.
Κάποιος που μπορεί να σχεδιάσει δεν σημαίνει πως μπορεί να κάνει και web design. Οι πιο “εξελιγμένοι” κατανοούν ότι η ιστοσελίδα δεν είναι εκτύπωση και ότι οι περιορισμοί είναι μέρος του σχεδιασμού κάθε μέσου ,αλλά ακόμα και αυτοί μερικές φορές θα καταλήξουν στην σύγκριση.

Το θέμα είναι πως ενώ ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, χρησιμοποιεί στοιχεία της γραφιστικής, εικονογράφησης, video , 3D κτλ. κανένα από αυτά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το web.
Εάν κάποιος πρέπει να συγκρίνει το web design, η τυπογραφία είναι η καλύτερη επιλογή.

Η Αρχιτεκτονική όμως και ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα υλικά όπως το σίδερο, γυαλί, πέτρα κτλ είναι επίσης μια “σύγκριση” τουλάχιστον, πιο “συμβατή” από ότι το σχέδιο μιας αφίσας.
Ο αρχιτέκτονας δημιουργεί κτήρια που διευκολύνουν-εξυπηρετούν την συμπεριφορά των ανθρώπων. Με τον καιρό, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το κτίριο το αναδεικνύουν και προσθέτουν την δική τους έννοια στον σχεδιασμό του αρχιτέκτονα.

 

Τι είναι λοιπόν το web desing;

Web design είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση ανθρώπινων δραστηριοτήτων, προσαρμόζμενο στον κάθε χρήστη ξεχωριστά, αλλάζοντας με την πάροδο του χρόνου, διατηρώντας πάντα την ταυτότητά του.

Για παράδειγμα όπως ένα “καλό” σπίτι, έχει και αυτό μπάνιο κουζίνα σκάλες κτλ όπως όλα τα κτίρια άλλωστε , το design και η ποιότητα κατασκευής τελικά είναι αυτό που κάνει την διαφορά.
Έτσι και οι ιστοσελίδες μοιράζονται κοινά σημεία μεταξύ τους.
Παρά το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει ο “κάλος” σχεδιασμός, δεν παύει να έχει και τις ίδιες λειτουργίες με τις περισσότερες ιστοσελίδες.
Το ίδιο ισχύει και για τα περιοδικά.

Ο έμπειρος σχεδιαστής ιστοσελίδων, όπως και ο ταλαντούχος καλλιτεχνικός διευθυντής εφημερίδας, δέχεται ότι πολλά έργα που εργάζεται θα έχουν επικεφαλίδες (headers) στήλες (columns) και υποσέλιδα (footer) και τα χρησιμοποιει για να δημιουργήσει σελίδες που είναι διακριτικές – απλές, αλλά παράλληλα ευκολα μνημονευσιμες και χωρις λάθη κρατώντας πάντα την λογική της εταιρίας ( brand )

Αν επιτυγχάνει όλα αυτά και δώσει λιγο προσοχή στην λεπτομέρεια,τοτε το έργο θα είναι όμορφο.

Αν δεν κατανοεί ο καθένας αυτή την ομορφιά – αν δεν αντιλαμβάνεται ο καθένας το σχεδιασμό ιστοσελίδων- τότε ας μην φωνάζουμε για το σχεδιασμό, αλλά και για εκείνους που δεν μπορούν να τον δουν ….
Hide ↑

extend your possibilities!! xtnd.it

Follow Web Design Forum on Twitter ,

Οδηγός επιβίωσης WordPress για αρχάριους

25 October 2012

                    Ξεκινήσετε το wordpress blog σας μέσα σε λίγα λεπτά!

Read more...

Διαγωνισμός: 5 πακέτα Web Hosting από την StigmaHost

16 October 2012

Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε ότι η StigmaHost σας προσφέρει την ευκαιρία[…]

Read more...

Ελληνική Σειρά Εκμάθησης JavaScript (Video Tutorials)

21 September 2012

Η Σειρά περιλαμβάνει τα εξής Μαθήματα:

JavaScript – 1 : Λίγα[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.