Χρώματα και web design

Χρώματα – Ψυχολογία και web design.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
7/11/2012 από
adavalas

Τα χρώματα σε μια ιστοσελίδα είναι μια απο τις πιο βασικές πρώτες επιλογές ενός web designer όταν του ανατίθεται η δημιουργία μιας ιστοσελίδας. Όταν η επιχείρηση δεν διαθέτει ήδη κάποιο λογότυπο σχεδιασμένο από γραφίστα για κάποια πρότερη χρήση σε έντυπη μορφή ή αν αυτό θεωρείται πλέον παρωχημένο από τον ιδιοκτήτη τότε ο δημιουργός καλείται να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός λογοτύπου που συνήθως αποτελεί και την χρωματική βάση για όλο το website.
Τόσο η κατασκευή ιστοσελίδων όσο και η προώθηση ιστοσελίδων ξεκινούν από την επιλογή χρωμάτων. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι το χρώμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και το κάθε χρώμα προκαλεί μέσω του διαφορετικού οπτικού ερεθίσματος έκαστου εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα στον θεατή.

internet-logo-colors

Για να γίνει αυτό καλύτερα κατανοητό αναφέρουμε πολλά πειράματα και έρευνες που έχουν γίνει σε επαγγελματικούς χώρους όπου αποδείχθηκε ότι οι εργαζόμενοι λειτουργούν αποδοτικότερα σε φωτεινούς χώρους με ευχάριστα χρώματα παρά σε ένα σκοτεινούς – μουντούς χώρους.

Από την καθημερινότητα μας έχουμε παρατηρήσει ότι επιλέγουμε πολλές φορές να φορέσουμε ρούχα με χρώματα που αποδίδουν την ψυχολογική κατάσταση της στιγμής ή την ευρύτερη μας θεώρηση απέναντι στην ζωή. Ένας άνθρωπος με πεσιμιστική διάθεση συνήθως προτιμούν τα σκουρόχρωμα ρούχα, σε αντίθεση αισιόδοξους ανθρώπους που προτιμούν ζωηρά και χαρούμενα χρώματα.

Τα χρώματα επίσης λειτουργούν σε επίπεδο ανακλαστικό μέσα στο μυαλό μας αφού το χρώμα του πρωινού ήλιου μας προτρέπει για δραστηριοποίηση ενώ χρώματα αλλά και από κοινωνικούς λόγους όπως π.χ. το μαύρο που μας προδιαθέτει σε πένθος , το κόκκινο στο σεξ ή και στην ανάληψη δράσης το λευκό στην αγνότητα και πολλούς άλλους συνειρμούς και αυτοματοποιημένες συσχετίσεις που τα χρώματα μας προξενούν μόνο στην θέα τους από το ανθρώπινο μάτι.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τα χρώματα από καθαρά ψυχολογικής άποψης για να δούμε πως μπορούμε αυτά τα συναισθήματα που δημιουργούν να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους επισκέπτες της ιστοσελίδα μας

Κίτρινο: Το κίτρινο βοηθά στην οργάνωση και την αισιοδοξία. Κρατά τον θεατή σε εγρήγορση και πνευματική διαύγεια ενώ δίνει ζωντάνια και αυξάνει τον μεταβολισμό. Ενδείκνυται για χώρους αφιερωμένους στις πνευματικές αναζητήσεις. Είναι το χρώμα της επιτυχίας και ισχυρής προσωπικότητας αλλά έχει αναφερθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάνει τα μωρά να κλαίνε.

Μπλε: Ένα χρώμα που προτιμούν περισσότερο οι άντρες από τις γυναίκες. Εμπνέει την ηρεμία και την σταθερότητα και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται σε χώρους γραφείων και δημοσίων σχέσεων. Το μυαλό μας αντανακλαστικά το συσχετίζει με το και τον ουρανό δημιουργώντας γαλήνια συναισθήματα γιαυτό και στην χρωματοθεραπεία οι ευεργετικές του αυτές ιδιότητες χρησιμοποιούνται στην μείωση του πόνου και του stress. Όταν αναμιχθεί με ελάχιστο κίτρινο και λευκό αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα για τον θεατή.

Κόκκινο: η θέα του γεννά έντονα συναισθήματα, αυξάνει την όρεξη και αυξάνει τους παλμούς.Το κόκκινο χρώμα θεωρείται ως το χρώμα του έρωτα αφού αποδεδειγμένα διεγείρει τις αισθήσεις κι ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος που εξάλλου είναι και αυτό κόκκινου χρώματος. Κατάλληλο λοιπόν για να υποδηλώσει σεξουαλικότητα και ενεργητικότητα. Επειδή όμως όπως προαναφέραμε το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος έχει ταυτιστεί και με την επιθετικότητα, τη δύναμη, την φιλοδοξία και την επαναστατικότητα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το έμβλημα του Κομμουνιστικού κόμματος (σφυροδρέπανο) αλλά και των Ναζί (αγκυλωτός σταυρός) , δυο από τα πιο γνωστά πολιτικά σύμβολα όλων των εποχών χρησιμοποιούν το κόκκινο χρώμα

Πράσινο: Το πράσινο είναι αναζωογονητικό γιατί μας φέρνει στο μυαλό μας την φύση και άρα ταυτίζεται σε αυτό με την υγεία και ευεξία.Είναι το καταλληλότερο για ιστοσελίδες με φυσικά – φυτικά προϊόντα.

Μωβ: Το χρώμα της πρόκλησης αλλά και του πλούτου και της κοσμικής ζωής. Σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες θεωρείται και ως χρώμα συνώνυμο της επιτυχίας και της διάκρισης.

Ροζ: Μια χρωματική επιλογή που ταυτίζεται με τον ρομαντισμό και την αγάπη αλλά παράλληλα δημιουργεί και αισθήματα ηρεμίας. Χρησιμοποιείται αρκετές φορές σε χώρους που το ζητούμενο είναι η εκτόνωση εντάσεων όπως φυλακές, ψυχιατρεία και σε άλλες περιπτώσεις.

Λευκό: Το χρώμα του φωτός και της αγνότητας και αθωότητας. Συμβολίζει την ειλικρίνεια και την προτίμηση στη λιτότητα.Το λευκό όπως και το μαύρο δεν αποτελούν χρώματα. Για τον λόγο αυτό όμως συνδυάζονται τέλεια με όλα τα χρώματα.

Καφέ: Ένα πολύ ζεστό χρώμα που εκφράζει την αξιοπιστία αλλά επιδρά αρνητικά στην ενεργητικότητα. Γήινο χρώμα που καλό όμως θα ήταν να συνδυάζεται με άλλα πιο ζωηρά χρώματα. Παραμένει όμως πάντα ιδανικό για καθιστικά , χώρους ηρεμίας και χαλάρωσης.

Πορτοκαλί: Το χρώμα του πορτοκαλιού οπότε οι συνειρμοί με θέματα υγείας και ευεξίας είναι άμεσοι.
Το πορτοκαλί χρώμα όμως παραπέμπει και σε κοινωνικότητα, ενθουσιασμό, δυναμισμό και ανεξαρτησία οπότε όταν το ζητούμενο είναι η πρόκληση του επισκέπτη μας σε κάποια ενέργεια είναι μια εξαιρετική χρωματική επιλογή.

Μαύρο: Το μαύρο είναι στενά συνδεδεμένο με το πένθος και το άγνωστο αλλά και τη μοναχικότητα. Ίσως επειδή μαύρο χρώμα είναι ουσιαστικά η απουσία χρώματος όπως και το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός.Παράλληλα όμως είναι ένα χρώμα που συμβολίζει την σοβαρότητα και την “βασιλικότητα¨ ενός ανθρώπου εσωστρεφή.

Όπως και το λευκό συνδυάζεται άριστα με όλα τα χρώματα ανεξαιρέτως.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοήθησαν υπό την έννοια να γέννησαν κάποιες σκέψεις για το πως να χειριστείτε την καλλιτεχνική και ψυχολογική πλευρά που αναντίλεκτα έχει το web design.
Hide ↑

Aσφάλεια στο opencart

04 September 2014

Με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας να γίνεται ένας ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα κατά την

Read more...

Μαθήματα opencart - Αλλαγή του navigation bar

02 September 2014

To OpenCart αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες για την κατασκευή[…]

Read more...

WordFence. Ασφάλεια στο wordpress

01 September 2014

Το WordFence είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές WordPress plugin που χειρίζεται πολλούς διαφορετικούς και κρίσιμους τομείς ασφαλείας τόσο[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.