To domain name με την κατάληξη .shop

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
5/12/2010 από
root

Πολλά domain (http://el.wikipedia.org/wiki/Όνομα_τομέα) προτάθηκαν κατά καιρούς από διάφορους φορείς και το καθένα από αυτά χρησιμοποιείται (υποτίθεται) για διαφορετικό σκοπό και κάτω από αυστηρούς κανόνες (πχ το .org μπορεί να κατοχυρωθεί μόνο από οργανισμό/ένωση).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν TLDs (Top Level DomainS ή Oνόματα χώρου ανώτατου επιπέδου) στο web που κάνουν θραύση όπως τα .com, .org, .net. Οι ιδιοκτήτες των domain δείχνουν να προτιμούν τα γενικά domain (generic, gTLDs) όταν πρόκειται να έχουν χρήστες – επισκέπτες από όλον τον κόσμο (πχ .com, .info, .net, .biz) και τα τοπικά domain (country-code, ccTLDs) όταν θέλουν να επικεντρωθούν σε χρήστες από τη χώρα τους (πχ .gr, .us). Υπάρχουν και πολλά ειδικά gTLDs που χρειάζεται ειδική άδεια για την απόκτησή τους όπως τα .travel, .tel, .gov, .museum, .mobi, .name κ.ά.

Το κάθε TLD έχει τον δικό του ορισμό (http://iana.org/domains/root/db) ενώ υπάρχουν και TLDs που βρίσκονται υπό δοκιμή έως ότου γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες τους.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα TLD που παρότι προτάθηκε κάποτε (http://forum.icann.org/tldapps/3A04CDE600001115.html, http://forum.icann.org/tldapps/39F263F900000859.html, http://forum.icann.org/tldapps/3A0185C200000EB2.html) έμεινε στο περιθώριο για λόγους που δεν γνωρίζω.

Με δεδομένη την αποτυχία πολλών TLDs όπως τα .name, .biz και .info (οι ιδιοκτήτες δεν τα προτιμούν εκτός και αν έχουν ήδη κατοχυρωθεί από άλλους τα αντίστοιχα με κατάληξη .com και .net)  πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να πάρει υπόψη της η ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, http://icann.org) ώστε ένα νέο TLD να τεθεί υπό δοκιμή και να διατεθεί στο Διαδίκτυο.

Το domain με την κατάληξη .shop προτείνεται να χρησιμοποιείται από εταιρείες, φορείς και ιδιώτες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το εν λόγω domain τους για την online πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών.

Για την κατοχύρωση του domain με κατάληξη .shop μπορούν να υπάρχουν συγκεκριμένες  προϋποθέσεις όπως η προσκόμιση έναρξης επαγγέλματος ή επιτηδεύματος, η υποχρεωτική χρήση SSL ή άλλης μεθόδου κρυπτογράφησης δεδομένων, η υποχρεωτική χρήση επιπλέον της κατάληξης χώρας (πχ .shop.gr) ώστε να είναι εμφανής η έδρα του ιδιοκτήτη και η δυνατότητα κατοχύρωσης ανά έτος ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης κατοχύρωσης.

Αν αναλογιστεί κανείς τη ραγδαία αύξηση των online πωλήσεων – αγορών μέσω του Διαδικτύου τα τελευταία χρόνια μπορεί να φανταστεί και την ώθηση που θα δώσει στην παγκόσμια οικονομία ένα τέτοιο εγχείρημα. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή και συνοψίζονται παρακάτω:

  • Περισσότερα eshop
  • Περισσότερες online αγοραπωλησίες
  • Περισσότεροι χρήστες θα εμπιστεύονται τις ιστοσελίδες με κατάληξη .shop (ιδιαίτερα αν θεσπιστούν και οι κατάλληλοι κανόνες κατοχύρωσης)
  • Άμεση αναγνωρισιμότητα του domain
  • Αύξηση παγκόσμιου και εγχώριου ανταγωνισμού
  • Ώθηση σε νέους επιχειρηματίες και τόνωση της επιχειρηματικότητας

Υπάρχουν ωστόσο και μερικά μειονεκτήματα αλλά αυτά είναι δεδομένα για όλα τα gTLDs που υπόκεινται σε κανόνες. Για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων κατοχύρωσης μπορεί να είναι πρόβλημα από χώρα σε χώρα και να χρειαστεί ένα ειδικός φορέας να παίξει το ρόλο του διαιτητή σε κάθε χώρα. Επίσης, λόγω του αναμενόμενου ανταγωνισμού είναι πιθανόν να προκύψουν πολλές διενέξεις για την κατοχύρωση των domains με την έναρξη της διάθεσής τους.

Φανταστείτε το παλιό domain του eshop σας με τη νέα κατάληξη .shop! Φανταστείτε μια νέα αγορά να ανοίγει με τη χρήση ενός και μόνο domain name.

Ποια είναι η δική σας άποψη;
Hide ↑

extend your possibilities!! xtnd.it

Follow Web Design Forum on Twitter ,

Οδηγός επιβίωσης WordPress για αρχάριους

25 October 2012

                    Ξεκινήσετε το wordpress blog σας μέσα σε λίγα λεπτά!

Read more...

Διαγωνισμός: 5 πακέτα Web Hosting από την StigmaHost

16 October 2012

Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε ότι η StigmaHost σας προσφέρει την ευκαιρία[…]

Read more...

Ελληνική Σειρά Εκμάθησης JavaScript (Video Tutorials)

21 September 2012

Η Σειρά περιλαμβάνει τα εξής Μαθήματα:

JavaScript – 1 : Λίγα[…]

Read more...


Σχόλια

theodorosploumis
27 September 2013


Από τα νέα gTLD φαίνεται ότι το .shop και πολλά άλλα θα είναι σύντομα πραγματικότητα.


Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.