Sitebuilder. Κάνει για μένα;

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
18/11/2012 από
adavalas

Μετά την έλευση του πιο πολυδιαφημιζόμενου sitebuilder στην ελληνική αγορά αυτού του yourbusiness.gr πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ιστοτόπο συνήθως για την επιχείρηση τους αναρωτιούνται αν ένας sitebuilder κάνει για αυτούς ή πρέπει να σχεδιάσουν ένα website είτε με την βοήθεια ενός μεμονωμένου web designer , που πολλές φορές μπορεί να είναι και κάποιο πρόσωπο από τον οικογενειακό ή και φιλικό περίγυρο, είτε να απευθυνθούν σε κάποια εταιρεία web design για τον σκοπό αυτό.

Ας αρχίσουμε δίνοντας κάποιες πληροφορίες πρώτα απο όλα για το τι είναι ένας sitebuilder.Με πολύ απλά λόγια είναι ένας όσο το δυνατόν περισσότερο αυτοματοποιημένος μηχανισμός που επιτρέπει σε ένα χρήστη μέσα από μια συλλογή έτοιμων προτύπων και εργαλείων και συνήθως μέσα από ένα ευκολοδιαχείριστο γραφικό περιβάλλον να δημιουργήσει ένα website για την επιχείρηση του.

Ξεκινάμε από τα προφανή πλεονεκτήματα τους. Πολλές εταιρείες web hosting στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν την θεαματική από πλευράς προβολής και προώθησης του yourbusiness.gr προσφέρουν sitebuilder που πολλοί εξ αυτών είναι ευκολόχρηστοι και μπορούν να σας παρέχουν μια αξιοπρεπή πρώτη παρουσία στο διαδίκτυο. Το δωρεάν του yourbusiness.gr , που δεν είναι και τόσο δωρεάν αφού οι χρεώσεις μετά τον 1ο χρόνο είναι αλμυρές, ειδικά αποτελεί ένα καλό δέλεαρ. Είναι όμως αυτό που ζητάτε για τις ανάγκες της επιχείρησης σας και της προβολής της εταιρικής ταυτότητας και των υπηρεσιών και προϊόντων σας στο διαδίκτυο;

Αν δεν έχετε ιστοσελίδα και δεν επιθυμείτε για τον οποιονδήποτε λόγο να επενδύσετε στην δημιουργία μιας ιστοσελίδας η απάντηση είναι προφανής. Φυσικά και αξίζει. Η σχέση κόστους και παρεχόμενης υπηρεσίας όταν το κόστος αγοράς της είναι μηδενικό (για την περίπτωση του yourbusiness.gr ή πολύ μικρό σε άλλες προτάσεις εταιρειών web hosting σε σύγκριση με την εκ του μηδενός κατασκευή ιστοσελίδας φυσικά και είναι μια λύση που πρέπει να επιλέξετε σε σχέση φυσικά με το γεγονός ότι εφόσον δεν σκοπεύετε να δαπανήσετε κάποιο ποσό για την δημιουργία ενός web site ,άρα και δεν θα έχετε καμία παρουσία στο διαδίκτυο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα sitebuilder για τον σκοπό αυτό.

Από το σημείο αυτό και μετά όμως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα. Όταν χρησιμοποιείται ένα sitebuilder εκτός από την καταχώρηση κειμένων ( διαδικασία που συνήθως είναι ιδιαίτερα απλή) θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και κάποιες εικόνες. Οι εικόνες αυτές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις για να μπορούν να προσαρμοστούν στις προκαθορισμένες επιφάνειες που παρέχουν τα πρότυπα του sitebuilder. π.χ. αν έχετε μια εικόνα τραβηγμένη από το κινητό σας με διαστάσεις 3000 * 1000 πχ (pixel) και έχετε ένα ωφέλιμο χώρο 500 * 500 px στο πρότυπο θα πρέπει να ανεβάσετε μια ισομεγέθη εικόνα γιατί ακόμα και αν o sitebuilder μπορεί να κάνει αυτόματα resize ( αλλαγή μεγέθους της εικόνας ) μια εικόνα 3000 * 1000 έχει μια αναλογία 3 προς 1 μήκους προς ύψος. Τα 500 * 500 px έχουν μια αναλογία μήκους προς ύψος 1 προς 1 . Άρα ένας εικονιζόμενος άνθρωπος σε μια φωτογραφία θα γίνει τραγελαφικά χοντρός ή αδύνατος απλά με το ανέβασμα της φωτογραφίας και την αυτόματη προσαρμογή των αναλογιών της (το λεγόμενο τράβηγμα της εικόνας ). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτετε κάποιες βασικές γνώσεις επάνω σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως το photoshop ή κάποιο άλλο αντίστοιχο του. Μην ξεχνάτε ότι ένα σπίτι ενδεχομένως μπορούμε να το βάψουμε όλοι μας. Τον ελαιοχρωματιστή όμως τον μισθώνουμε και για τις εξειδικευμένες γνώσεις του αλλά και για τις εργατοώρες που θα χρειαζόμαστε εμείς για το βάψιμο ενός δωματίου. Άρα αν επιλέξετε ένα sitebuilder να σηκώσετε τα μανίκια πρώτα γιατί σίγουρα το θέμα σηκώνει πολλή δουλειά. Αντίστοιχες εργασίες υπάρχουν και άλλες φυσικά που θα χρειαστεί να κάνετε. Απλά ανέφερα μια βασική και πιστεύω ευκολονόητη.

Άλλος παράγοντας είναι η σαφή έλλειψη πρωτοτυπίας σε ένα sitebuilder. Όσα πρότυπα και να έχει ένας sitebuilder σίγουρα θα έχει πολλούς περισσότερους πελάτες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το ίδιο πρότυπο με εσάς θα έχουν δεκάδες άλλοι αν όχι εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμη μαζί με εσάς. Το να πάρετε μια σχεδιαστική κονσέρβα δεν είναι απαραίτητα κάτι το πολύ αρνητικό. Το ίδιο ισχύει και στα αυτοκίνητα π.χ. ενώ ακόμη και τα πρωτότυπα website θα έχουν στηριχθεί εν μέρει σε κάποια πλατφόρμα δημιουργίας όπως το joomla, wordpress, drupal και δεκάδες άλλα καθώς ενδεχομένως και σε σχεδιαστικά πρότυπα. Αν όμως εδώ μιλάμε για κάποιες ομοιότητες που μόνο ένα έμπειρο σχεδιαστικά μάτι θα αντιληφθεί εδώ μιλάμε για καρμπόν καταστάσεις που κυριολεκτικά βγάζουν μάτι!
Όταν στην αγορά αντιληφθούν την χρήση sitebuilder ξέρουν επίσης αυτό που ξέρετε εσείς. Ότι δεν σπαταλήσατε παρά ελάχιστα για τον δικτυακό σας τόπο και την προβολή σας στο διαδίκτυο με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της επιχείρησης σας. Και επαγγελματικές κάρτες μπορούμε να εκτυπώσουμε από ένα εκτυπωτή δεν θα έχουν όμως ποτέ το ίδιο ειδικό βάρος με την δημιουργία ενός επαγγελματία γραφίστα και φυσικά δεν θα αφήνουν την ίδια εικόνα και αίσθηση στους υποψήφιους πελάτες σας.Φυσικά όμως όπως προαναφέραμε καλύτερα μια κάρτα έστω και από τον εκτυπωτή μας παρά καθόλου κάρτα.

Το θέμα της εικόνας ίσως να μπορεί να παραβλεφθεί σε μια ιστοσελίδα που να αφορά π.χ. ένα συνοικιακό μηχανολόγο. Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για την κατασκευή e-shop ; Εκτός του γεγονότος ότι οι sitebuilder ΔΕΝ παρέχουν ένωση για αποδοχή πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών και τραπεζών και άλλες χρήσιμες λειτουργίες όπως π.χ. αυτόματο υπολογισμό μεταφορικών βάσει απόστασης και βάρους και άλλες απαραίτητες λειτουργίες για την εύρυθμη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μην περιμένετε να κερδίσετε την αξιοπιστία που απαιτείται για να πάρετε χρήματα από ένα πελάτη ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ είναι εμφανές ότι δεν ξοδέψατε κάποια χρήματα για τον σκοπό αυτό.Δεν είναι λογικό; Το αφήνω όμως στην κρίση σας.

Η προώθηση ιστοσελίδας μια τεχνική που απαιτεί onpage seo (προωθητικές εργασίες εντός της ιστοσελίδας σας ) αλλά και off page seo (προωθητικές ενέργειες εκτός της ιστοσελίδας σας) είναι κάτι επίσης που δεν επιτυγχάνεται με ένα sitebuilder. Εδώ δεν θα δώσουμε κάποιο παράδειγμα γιατί απλά οι sitebuilder “μπάζουν” σε τόσα πολλά επίπεδα που θα ήθελε ένα ξεχωριστό άρθρο για να αναφέρουμε αυτά τα σημεία.

Θα με ρωτήσετε εύλογα σε αυτό το σημείο μα καλά δεν προσφέρουν τίποτα καλό αυτοί οι sitebuilder; Φυσικά. Αποτελούν για πολλούς τον τρόπο με τον οποίο εισάγονται στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Πολλοί πελάτες μου είχαν πρώτα προσπαθήσει, ανεπιτυχώς η επιτυχώς , να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα μέσω sitebuilder και μετά είχαν έρθει σε εμένα. Η αναζήτηση τους αυτή εκτός από την πρώτη γεύση τους έδωσε εμπειρίες και γνώσεις που δεν είχαν και ήταν πολύ πιο συνειδητοποιημένοι στο τι θέλουν και τι ανάγκες έχουν. Άνθρωποι που ενδεχομένως δεν θα έκαναν ή θα αργούσαν πολύ για να κάνουν το πρώτο τους βήμα στον χώρο του διαδικτύου.

Υπάρχουν πλήθος επιχειρημάτων υπέρ και κατά της χρήσης τους. Είναι αδύνατο να αναφερθούν όλα.Εξάλλου σκοπός του άρθρου είναι απλά να δώσει ένα έναυσμα για σκέψεις και όχι απαντήσεις.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις μπόρεσαν και μπορούν ανέξοδα να μεγαλώσουν το πελατολόγιο τους αφού η παρουσία στο διαδίκτυο ΠΑΝΤΑ έχει μόνο θετικά να προσφέρει σε όλα τα επίπεδα οπότε εξεταζόμενος o sitebuilder μέσα από αυτή την οπτική γωνία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εισόδου και θεωρώ ότι για όλους εμάς τους επαγγελματίες στον χώρου του διαδικτύου αλλά και γενικά στον επιχειρηματικό κόσμος της χώρας κινήσεις σαν αυτή του ΟΤΕ και του yourbusiness.gr μόνο ως θετική εξέλιξη στο ελληνικό διαδίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Hide ↑

Aσφάλεια στο opencart

04 September 2014

Με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας να γίνεται ένας ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα κατά την

Read more...

Μαθήματα opencart - Αλλαγή του navigation bar

02 September 2014

To OpenCart αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες για την κατασκευή[…]

Read more...

WordFence. Ασφάλεια στο wordpress

01 September 2014

Το WordFence είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές WordPress plugin που χειρίζεται πολλούς διαφορετικούς και κρίσιμους τομείς ασφαλείας τόσο[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.