Search Engine Friendly.Δηλαδή θα είμαι στην 1η σελίδα;

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
11/11/2012 από
adavalas

Πολλές φορές θα έχετε δει ειδικά όσοι από εσάς κάνετε έρευνα αγοράς για την κατασκευή ιστοσελίδας ότι μεταξύ των άλλων δέλεαρ που προτείνει η κάθε web design εταιρεία είναι ότι το website που θα σας δημιουργήσει είναι search engine friendly (φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης). Σημαίνει όμως αυτό ότι το website σας θα βρεθεί σττην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων του google στις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν; Φυσικά και όχι είναι η απάντηση και μπορείτε να διαβάσετε το γιατί ακολούθως.

Το να δημιουργήσει κάποιος μια ιστοσελίδα σήμερα που να μην είναι search engine friendly είναι σαν να σας παρέχει ιστοσελίδα παλαιάς τεχνολογίας. Όλες οι δημοφιλείς πλατφόρμες δημιουργίας ενημερωτικών σελίδων (cms – content managment system ) ή ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop / shopping cart ) είναι φιλικές προς τις μηχανές αναζήτησης. Το να είναι μια ιστοσελίδα φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης ίσως πριν κάποια χρόνια να ήταν πλεονέκτημα. Σήμερα αποτελεί προαπαιτούμενο.

Τι σημαίνει όμως μια ιστοσελίδα φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης; Ο όρος αυτός search engine friendly (συντομογραφία SEF) αφορά κυρίως τις δυναμικές ιστοσελίδες , όπως την συγκεκριμένη, που επειδή τα περιεχόμενα της κάθε επιμέρους ιστοσελίδας του δικτυακού τόπου, εκτελούνται τη στιγμή που προβάλλονται στον browser σας όταν καλείτε την κάθε ιστοσελίδα (εφόσον τα δεδομένα τους αντλούνται από τη βάση δεδομένων) οι σύνδεσμοι στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής είναι μη κατανοητοί.

π.χ. θα έχετε δει πολά url της μορφής
http://www.yoursite.com/index.php?op=con&what=view&id=123&id=12&lang=el
όπου ενω μέν έχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να “τραβήξει” τα σωστά δεδομένα απο την βάση δεδομένων όπως π.χ.ότι το id είναι το 123 και 12 (κατηγορία και υποκατηγορία) και ότι η γλώσσα που καλείται είναι η ελληνική (lang=el) για να τραβήξει δεδομένα απο την ελληνική version του site στην βάση δεδομένων είμαι σίγουρος ότι αυτό το url δεν σας λέει τίποτα απολύτως. Το αυτό και στις μηχανές αναζήτησης σαν url

Στις διάφορες μηχανές αναζήτησης (Google, Bing, Yahoo και άλλες) δεν μπορούν να αξιολογήσουν σαν πληροφορία σύνδεσμους της μορφής: http://www.yoursite.com/index.php?op=con&what=view&id=123&id=12&lang=el. Σε αντίθεση με ενα σύνδεσμο όπως αυτό του ιστοτόπου μας αυτή την στιγμή που διαβάζετε το άρθρο. Απλά κοιτάξτε το url του άρθρου μας.

http://www.wdf.gr/articles/search-engine-friendly-και-1η-σελίδα-στο-google.html

ήδη το google έμαθε ότι η σελίδα μας έχει σχέση με search-engine-friendly-και-1η-σελίδα-στο-google . Νομίζω ότι το παράδειγμα αυτό είναι απλό και κατανοητό.

Φυσικά ένα φιλικό site προς τις μηχανές αναζήτησης έχει και άλλα στοιχεία όπως την δυνατότητα να διαχειρίζεστε δυναμικά τον τίτλο κάθε σελίδας , την περιγραφή, τις λέξεις κλειδιά και πολλά άλλα στοιχεία που αφορούν το λεγόμενο onpage seo.( κάθετι που μπορείτε να κάνετε απευθείας πάνω στην σελίδα σας και θα επηρεάσουν την κατάταξη της σελίδας στις μηχανές αναζήτησης). Σκοπός όμως του άρθρου αυτού δεν είναι να αναλύσουμε το onpage seo και σίγουρα δεν αρκεί ο συγκεκριμένος χώρος.

Ας πάμε τώρα στο ερώτημα αν ο ιστοτόπος σας είναι φιλικός προς τις μηχανές αναζήτησης και ο δημιουργός της ιστοσελίδας έχει προχωρήσει σε ένα άριστο onpage seo σε αυτήν. Αρκεί αυτό;

Όταν αναζητήσετε μια λέξη κλειδί στο google που σας εδνιαφέρει θα δείτε συνήθως να παρουσιάζει εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα. π.χ.

Σε εμάς στην dreamweaver.gr μας ενδιέφερε η λέξη κλειδί κατασκευή e-shop
. Αν το αναζητήσετε στο google κάνοντας κλικ εδώ θα δείτε ότι στα οργανικά αποτελέσματα (δηλαδή όχι στις διαφημίσεις που θα δείτε επάνω σε κίτρινο πλαίσιο ή στους συνδέσμους διαφημιζόμενων στα δεξιά του google) σας επιστρέφει πάνω απο μισό εκατομμύριο αποτελέσματα (Περίπου 505.000 αποτελέσματα όπως θα δείε ότι αναφέρει το google)

Σκεφθείτε ότι τρέχετε σε ένα μαραθώνιο έχοντας να αναμετρηθείτε με 500.000 αντιπάλους. Σε αυτή την κούρσα έρχεστε 50ος. Δεν θα νοιώθατε ότι έχετε καταφέρει μια σπουδαία επιτυχία; Συγχαρητήρια λοιπόν σε αναλογία στο google είστε το τέλος της 5ης σελίδας στο google. (50o αποτέλεσμα με 10 ανα σελίδα). Ένα άψογο onpage seo με μια φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης ιστοσελίδα , ΙΣΩΣ, σας έφερνε μέσα στις πρώτες 10 σελίδες (πρώτα 100 αποτελέσματα). Έχετε δει εσείς κανένα να πηγαίνει έστω στην 2η σελίδα των αποτελεσμάτων του google; Σπάνια.

Για ποιό λόγο συμβαίνει αυτό; Σειρά λόγων και θα αναφερθούμε τελείως ενδεικτικά. Η κάθε λέξη κλειδί δεν αφορά μόνο εσάς και τους ανταγωνιστές σας. Αφορά κάθε αναφορά που έχει γίνει σε οποιοδήποτε ιστοτόπο όπως σε forums ( συζητήσεις) , ενημερωτικά άρθρα , απλές αναφορές και φυσικά και τον ανταγωνισμό σας που και αυτός στοχεύει στις ίδιες λέξεις κλειδιά.
Πολλά απο αυτά τα websites είναι πολύ παλιά στο διαδίκτυο, κάποια με εκατομμύρια επισκέπτες (π.χ. ένα άρθρο για το ζήτημα στο in.gr ) , με χιλιάδες αναφορές – backlinks απο άλλες ιστοσελίδες ( αν δείτε πιο πάνω πατώντας την λέξη κατασκευή e-shop σας ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα μας στην αντίστοιχη σελίδα μας. Αυτό είναι ένα backlink)

Αρα αυτές οι ιστοσελίδες διαθέτουν ένα υψηλό page rank το οποίο πιθανότατα είναι υψηλότερο απο την δική σας που αν μόλις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το page rank σας θα είναι Ν/Α δηλαδή not available που είναι πιο κάτω και απο το page rank 0.(To Pagerank είναι μία αριθμητική τιμή η οποία αντιπροσωπεύει το πόσο σημαντική και σπουδαία είναι μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο κατά την υποκειμενική κρίση του Google.)

Πολλοί εκ των ανταγωνιστών σας θα έχουν αγοράσει υπηρεσίες offpage seo. Το off page seo περιλαμβάνει όλες τις προωθητικές ενέργειες (κυρίως backlinks) που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης χωρίς να χρειάζεται να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο της και είναι μακράν σημαντικότερος παράγοντας στην προώθηση ιστοσελίδων απο ότι το onpage seo.

Άλλοι ξοδεύουν σε καθημερινή βάση δεκάδες ευρώ για να συμπεριλαμβάνονται στα επι πληρωμή αποτελέσματα του google είτε στα πρώτα αποτελέσματα σε κίτρινο πλαίσιο (με κόστος συνήθως πάνω απο 1 ευρώ το κλικ ) είτε στα δεξιά με κόστος απο 0,30 – 1 ευρώ το κλικ. Είναι αυτοί χαζοί και δεν διάλεξαν απλά μια φιλική ιστοσελίδα προς τις μηχανές αναζήτησης και προτιμούν να πληρώνουν πολλά λεφτά σε καθημερινή βάση ή αυτός που σας αναφέρει το σελίδα φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης σελίδα απλά δεν σας διευκρινίζει την όλη ιστορία όπως θα έπρεπε;

Αν ακόμα έχετε αμφιβολίες απλά ρωτήστε τον αν σας εγγυάται γραπτώς την 1η σελίδα στο google σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.Τότε θα δείτε ότι η κουβέντα θα αλλάξει ροή και ύφος εκτός αν απο την αρχή σας διευκρίνησε του τι ακριβώς πρέπει να περιμένετε απο μια sef ιστοσελίδα.

Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτες 10 θέσεις προκύπτουν απο ένα σκληρό ανταγωνισμό και ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται απο την δημοτικότητα της λέξεως στο διαδίκτυο. Ένας ειδικός μπορεί με το ανάλογο κόστος να σας εγγυηθεί την 1η σελίδα στο google και να ξέρετε ότι η πολυπόθητη 1η σελίδα στο google είναι κάτι πολύ περισσότερο απο ότι ακόμα και απο τον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμo των Αθηνών. Είναι ένας δρόμος με εκατοντάδες χιλιάδες δυνητικούς πελάτες προς την επιχείρηση σας σε αριθμούς πρωτόγνωρους γιατί εδώ μιλάμε απλά για τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ και τους χρήστες του.

Ελπίζω να σας έδωσα μια γενική ιδέα για το τι σημαίνει search engine friendly ιστοσελίδα (φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης ιστοσελίδα) και ποιά είναι η σχέση της με την εμφάνιση του ιστοτόπου σας στην 1η σελίδα του google. Είναι η αναγκαία προυπόθεση αλλά όχι και η ικανή συνθήκη που απο μόνη της θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Hide ↑

Aσφάλεια στο opencart

04 September 2014

Με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας να γίνεται ένας ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα κατά την

Read more...

Μαθήματα opencart - Αλλαγή του navigation bar

02 September 2014

To OpenCart αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες για την κατασκευή[…]

Read more...

WordFence. Ασφάλεια στο wordpress

01 September 2014

Το WordFence είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές WordPress plugin που χειρίζεται πολλούς διαφορετικούς και κρίσιμους τομείς ασφαλείας τόσο[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.