git or svn

Git ή SVN, επιλογή version control

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
9/09/2013 από
infogeek

Είμαι πολύ καιρό χρήστης του SVN και δεν το μετανιώνω! Ωστόσο το subversion control, είναι καλό στον έλεγχο τον αλλαγών ενός project που ξέρεις από που ξεκινάει και που θα καταλήξει. Δηλαδή για σχετικά μικρά project, που σχεδιάζουμε ένα κομμάτι λογισμικού, αποκλειστικά και μόνο για μία συγκεκριμένη λειτουργία.

Αν όμως, έχουμε ένα εκτεταμένο Project, που είτε αποτελεί παραγγελία, είτε γιατί δεν ξέρουμε, που ακριβώς θα δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα. Τα χαρακτηριστικά που θα προταθούν, και κυρίως αν δουλεύεις με άλλους, που προφανώς ανεπίσημα και στο παρασκήνιο θα πέσει λίγο βρίσιμο! Και ως συνήθως θα κερδίσει αυτός που βάζει τα λεφτά ή αυτός που διαχειρίζεται το project. Ακόμα κι αν η γνώμη του είναι ότι το πρόβλημα είναι ότι το background, θέλει ένα τόνο άσπρο πιο πάνω… Τίθεται το ερώτημα, αν μπορούμε να διαχειριστούμε όλες αυτές τις ιδέες, παραγωγικά, χωρίς να προκύψουν 3-4 διαφορετικά project από την ίδια ρίζα.

Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε ένα εκτεταμένο project, που δυστυχώς ή ευτυχώς συμμετέχουν κι άλλοι, η λύση είναι το git! Αποτελεί μια πολύ καλή λύση, γιατί συνδυάζει πολύ αποδοτικό version control, μια και κρατάει ιστορικό από τα commit μας, αλλά καταναλώνει πολύ λιγότερους πόρους από το SVN και έχει παρόμοιο interface, ώστε να μη μας αναγκάζει να ξαναμαθαίνουμε version control.

Η μαγεία στο git, είναι στο γεγονός ότι δημιουργείς κλώνους/κλαδιά από ένα αρχικό κώδικα, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, και μπορείς να παρακολουθείς, να δουλεύεις, να αναβαθμίζεις και να ενώνεις κλώνους κατ’ επιλογή χωρίς μεγάλες διαδικασίες. Το γύρισμα των αρχείων από τον ένα κλώνο στον άλλο είναι ένα απλό checkout, με μοναδικό μηνυματάκι προειδοποίησης, όταν πχ δουλεύουμε σε γλώσσες όπως c, c++, java, you get the point… είναι ότι πρέπει να κάνουμε ξανά compile το project επειδή δεν κατάφερε να το επαναφέρει! -Δεν έγινε και τίποτα!

Το επίσης μαγικό, όταν δουλεύεις με κάποιο IDE που κάνει και live reload στον πηγαίο κώδικα είναι, ότι δεν χρειάζεται να ξαναφορτώσεις το project με την αλλαγή κλώνου.

Άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις του Git, που δεν γίνονται με SVN

Το βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν δημιουργώ snippets με εξήγηση (documentation) για κάποιο συγκεκριμένο API. Στήνεις το project με το τάδε framework και μετά κρατάς λειτουργικούς κλώνους με κάθε snippet, εξηγώντας την διαδικασία που έκανες και έχοντας την δυνατότητα να τρέξεις τον κώδικα αμέσως, ώστε να δεις τι ακριβώς κάνει. Χωρίς όμως να χρειάζεται να κάνεις κάθε φορά κάποια προεργασία.

Επίσης, όταν φτιάχνεις κάποιο θέμα για κάποια σελίδα, κτλ. Μπορείς να δοκιμάζεις ιδέες και χρώματα σε ξεχωριστούς κλώνους, και στην τελική αποφασίζεις και το καλύτερο design. Είναι πολύ καλό μέσο για να μπορείς να δεις γρήγορα και εύκολα, τα θετικά και τα αρνητικά ενός σχεδιασμού/design!
Hide ↑

Το αντικείμενο των σπουδών μου είναι η Μηχανολογία! Ασχολούμαι με τον προγραμματισμός σχεδόν από τα 14. Η πρώτες μου γλώσσες ήταν η QBasic και η Turbo Pascal. Από τα 16 και έπειτα έμαθα να δουλεύω με Visual Basic. Και με την έναρξη της φοιτητικής ζωής, ξεκίνησε η δουλειά πάνω σε C#, Java, php και javascript scripting και όλο το πακέτο του web development. Εκτός από το κερδοσκοπικό κομμάτι της δουλειάς μου ως developer . Δουλεύω πάνω σε opensource εφαρμογές και παραδείγματα κώδικα για την ενίσχυση της κοινότητας του ελληνικού development. Για περισσότερα, επισκεφτείτε το infogeek.gr!

Follow Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος on Twitter ,

Προσθέτοντας θέματα στο MP6

21 September 2013

Όσοι δεν ξέρετε το MP6, είναι ένα plugin που αλλάζει την εμφάνιση του wordpress backend, ή αλλιώς τις σελίδες διαχείρισης περιεχομένου του! Δίνει μία πολύ[…]

Read more...

Κεντράροντας δυναμικά html elements μόνο με CSS!

08 June 2013

Ένα πράγμα που πρέπει να αναλογιστεί κανείς, είναι πόσες ώρες σπαταλάμε την ημέρα για να πετύχουμε ομαλή και responsive συμπεριφορά σε ότι σχεδιάζουμε.[…]

Read more...

Javascript Custom Events

06 May 2013

Ας υποθέσουμε ότι, έχουμε φτιάξει ένα αντικείμενο στο javascript, θεωρείστε το ως κλάση. Στο Javascript, ωστόσο, δεν υπάρχει το αντικείμενο της κλάσης,[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.