Ειδικό Design για κινητές συσκευές ή εφαρμογή για κινητά?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
20/10/2012 από
Gveronis

Όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο να μετατρέψετε την ιστοσελίδα σας για την προβολή της σε κινητές συσκευές υπάρχουν 2 επιλογές: να γίνει Design για κινητές συσκευές που να ανταποκρίνεται (responsive) ή να αναπτυχθεί μια ειδική εφαρμογή για κινητά. Θα μου πείτε γιατί όχι και τα δύο; Υποθέτω ότι θα μπορούσατε, αλλά το κόστος συχνά δεν δικαιολογεί την επιλογή και των δύο λύσεων. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τί πρέπει να εξετάσουμε όταν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτές τις δύο λύσεις..

Πριν να μπούμε σε βάθος, ας καταλάβουμε τις δύο επιλογές και τη κύρια διαφορά μεταξύ τους, χωρίς να εμπλακούμε σε πάρα πολλές λεπτομέρειες:

Responsive Κατασκευή Ιστοσελίδων

Είναι απλά η προσαρμογή του στρώματος της σχεδίασης της σελίδας σε ορισμένες αναλύσεις οθόνης διαμέσου HTML5 media-quires. Δηλαδή, κάνοντας την ιστοσελίδα σας responsive και έτσι διαθέσιμη για κινητές συσκευές είναι τόσο απλό όσο να δημιουργείσετε ένα άλλο αρχείο CSS (αρχείο για τα γραφικά).

Τα πλεονεκτήματα:

responsive design

responsive design

 • Προϋπολογισμός για την κατασκευή του Site ιδιαίτερα φιλικός.
 • Διαθέσιμο μέσω HTML5 ενεργοποιημένων web browsers.
 • Είναι πιο εύκολο να παραχθεί, δεν απαιτεί διαφορετικό σύνολο γνώσεων.

Τα μειονεκτήματα:

 • Δύσκολο να πάρει την ίδια συμπεριφορά ως μητρική εφαρμογή κινητού.
 • Oι browser σε κινητές συσκευές δεν είναι τόσο προσβάσιμες όπως είναι οι εφαρμογές της.
 • Μερικές κινητές πλατφόρμες εξακολουθούν να έρχονται με τα παλιά προγράμματα περιήγησης διαδικτύου που δεν υποστηρίζουν ανώτερες λειτουργίες όπως αυτή.

 

Εφαρμογή για Κινητά:

Είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε για μια φορητή συσκευή. Μοιάζει πολύ με desktop εφαρμογές. Οι κινητές εφαρμογές πρέπει να αναπτυχθούν για μια συγκεκριμένη πλατφόρμα: IOS, Android κ.α. Oι Mobile εφαρμογές δεν είναι διαθέσιμες μέσω του World Wide Web, αλλά μέσω ειδικών αγορών για εφαρμογές (google play,app store κτλ).

Τα πλεονεκτήματα:

mobile applications

mobile applications

 • Συμπεριφορά του site όπως στην αρχική του σχεδίαση (Native).
 • Πιο προσβάσιμη μορφή του site.

 

Τα μειονεκτήματα:

 • Υψηλό κόστος, πρέπει να αναπτυχθεί ένα διαφορετικό λογισμικό για κάθε πλατφόρμα.
 • Δεν είναι προσβάσιμο μέσω του World Wide Web.
 • Υψηλότερο κόστος συντήρησης.

Μετά την εξέταση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων οι απαντήσεις φαίνεται να είναι πολύ σαφής, επενδύστε σε μία κινητή εφαρμογή μόνο αν έχετε μια πραγματική ανάγκη και γιατί να μήν την κάνετε απευθείας responsive; Είναι αληθές, αλλά υπάρχουν μερικές παγίδες που θα θέλατε να αποφύγετε πριν πάτε σε αυτή την επιλογή. Εξακολουθώ να βλέπω τις επιχειρήσεις να μπερδεύονται με τέτοιου είδους ζητήματα καθημερινά. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές και οδηγίες που μπορώ να μοιραστώ από τη δική μου εμπειρία:

1. Κάντε το Responsive Αλλά …

Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό κόστος, συστήνω να κάνετε οποιαδήποτε εφαρμογή responsive με ορισμένες εξαιρέσεις… Σκεφτείτε την αξία από τους χρήστες, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή σας στην κινητή συσκευή τους, αν είναι αρκετά απλό κάντε το responsive, αλλά αν η εφαρμογή σας έχει κάποια πολυπλοκότητα σε αυτό, περιορίσετε τις δυνατότητες σε αυτές που έχουν πραγματική αξία σε μια φορητή συσκευή.

2. Εξετάστε τις λειτουργίες

Μπορεί να επιτευχθεί μια εύχρηστη εμπειρία με responsive σχεδιασμό και μόνο; Οι περισσότερες εφαρμογές περιέχουν φόρμες, καταλόγους και πίνακες, στοιχεία που δεν είναι δύσκολο να γίνουν με responsive σχεδιασμό. Τα δύσκολα μέρη είναι τα συρόμενα στρώματα (sliding layers) και η ανταπόκριση στο άγγιγμα, αλλά αυτά μπορούν επίσης να επιτευχθούν με τη χρήση JavaScript. Ο καλύτερος τρόπος για να το εξετάσετε είναι να διερωτηθείτε αν μία εφαρμογή για κινητό είναι ένα ουσιαστικό μέρος του προϊόντος σας γιατί να αναλωθείτε κάνοντας ένα responsive design; Αν η απάντηση σε αυτό είναι σαφής, τότε σκεφτείτε τι θέλετε ο χρήστης να κάνει με την εφαρμογή σας, αντί να πραγματοποιήσετε το όλο εγχείρημα. Νομίζω ότι μία εφαρμογή για κινητά προσφέρει καλύτερη λύση σε συγκεκριμένες λειτουργίες αλλά όχι της πλήρους εφαρμογής του site σας στο τελικό χρήστη.

3. Το κρυφό κόστος

Πριν κάνετε οτιδήποτε προσαρμοσμένο για κινητές συσκευές, ρωτήστε τον εαυτό σας αν είστε έτοιμοι για το επιπλέον κόστος που φέρνει. Είναι εύκολο να δούμε τον αρχικό προϋπολογισμό ανάπτυξης της εφαρμογής από μόνη της, αλλά τι γίνεται με τα συνεχιζόμενα πράγματα; Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπλέον δαπάνες για το μάρκετινγκ και τις προμήθειες από τα app καταστήματα, εδώ παρουσιάζετε μια σύντομη οικονομική επίπτωση για το μέλλον της εφαρμογή σας που καταδεικνύει αν συμφέρει να αναπτύξετε μια έκδοση για κινητά:

-Πρόσθετες δαπάνες ανάπτυξης, νέα χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναπτυχθούν για την κινητή έκδοση, καθώς, αυτό όχι μόνο αυξάνει τις μελλοντικές αναπτυξιακές δαπάνες σας, αλλά και το χρόνο διάθεσης στην αγορά.

2. Διαδικασία αποδέσμευσης. Μετά από την πρώτη έκδοση, κάθε επόμενη θα απαιτεί την εξέταση πριν από την κυκλοφορία, όσες περισσότερες εκδόσεις, τόσο περισσότερο χρόνο και χρήμα καταναλώνει η διαδικασία.

4. Πότε να κάνουμε και τα δύο;

mobile application-responsive design

mobile application-responsive design

Πότε είναι επιθυμητό να κάνουμε και τα δύο: responsive σχεδιασμό μαζί με μία κινητή εφαρμογή;Δύσκολο να απαντήσεις, γιατί αν έχετε ένα responsive σχεδιασμό , δεν χρειάζεται κατ ‘ανάγκη μία κινητή εφαρμογή να κάνει τη δουλειά. Θα έλεγα ότι η μόνη περίπτωση που δικαιολογεί το κόστος και για τα δύο είναι εάν η web εφαρμογή σας έχει ωριμάσει αρκετά για να περάσει από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης και κατάφερε να κερδίσει σημαντική απήχηση στους χρήστες που θα αποκτήσουν μια άμεση και αναμφισβήτητης αξίας εφαρμογή για το κινητό τους, επιπρόσθετα με την κανονική πρόσβαση στο site σας μέσω του browser του κινητού τους. Μια άλλη περίπτωση είναι ότι έχετε αρκετά χρήματα και το business model που απαιτεί η επιχείρησή σας βασίζετε στην προβολή κάθε συσκευής πολυμέσων.

Εν κατακλείδι, το responsive design φαίνεται να είναι το μέλλον για τις κινητές εφαρμογές web, είναι ο φθηνότερος και πιο γρήγορος τρόπος για να παράγει μια αξιόλογη κινητή εμπειρία .

Ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει μελλοντικά στην απόφασή σας σχετικά με το θέμα της επιλογής μεταξύ ενός responsive σχεδιασμού ή την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητές συσκευές. Αν έχετε οποιεσδήποτε σκέψεις για το θέμα, παρακαλώ συμμετέχετε παρακάτω με τα σχόλια σας….
Hide ↑

WEB DEVELOPER-DESIGNER (www.gveronis.net) ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Τηλ. 697 7570145

Follow gveronis on Twitter

10 λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ένα αποτυχημένο site...

05 June 2013

Ξεκινώντας αυτό το θέμα ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι τα Site  δεν αποτυγχάνουν αλλά οι άνθρωποι

Read more...

To Social Commerce είναι το μέλλον!

08 April 2013

Καθημερινά εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου επισκέπτονται online καταστήματα ψάχνοντας για τις καλύτερες προσφορές. Αφού βρούν ένα  καταπληκτικό[…]

Read more...

Η Google επιβραβεύει τη responsive κατασκευή ιστοσελίδων για κινητά

15 February 2013

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων για κινητές συσκευές που είχαμε αναφέρει σε Read more...Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

 • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
 • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
 • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
 • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.