Αδυναμία αντίληψης χρωμάτων.Μια σημαντική παράμετρος στο web design

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
23/01/2013 από
adavalas

Συμβουλές χρήσης χρωμάτων στο web design

Είναι γεγονός ότι τα χρώματα μπορεί να δημιουργήσουν πολλά εμπόδια πρόσβασης σε ένα site σε ανθρώπους με προβλήματα αντίληψης κάποιων χρωμάτων.Ξέρω θα πείτε μα πόσοι είναι αυτοί οι χρήστες και αξίζει τον κόπο να τους συμπεριλάβουμε στις προβλέψεις μας; Αξίζει τον κόπο νομίζουμε να διαβάσετε μαζί με τις συμβουλές μας και κάποια στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές στο πώς να χρησιμοποιείτε και να αξιολογείτε τα χρώματα κατά την κατασκευή ιστοσελίδων :

Χρωματικές ελλείψεις

Περίπου 8% των ανδρών και 0.04% των γυναικών υποφέρουν από διάφορους τύπους αδυναμίας αντίληψης των χρωμάτων. Οπότε, εάν η ιστοσελίδα σας απευθύνεται κυρίως σε αντρικό κοινό βεβαιωθείτε ότι εξυπηρετεί και το 8% που έχει το πρόβλημα.

Ο πιο κοινός προβληματικός συνδυασμός είναι αυτός του κόκκινου – πράσινου και ο δεύτερος αυτός του μπλε – κίτρινου. Οπότε, εάν έχετε την δυνατότητα αποφύγετε αυτούς τους συνδυασμούς.

Χρωματικές αντιθέσεις
Παραπάνω αναφέραμε την δυσκολία αντίληψης ορισμένων χρωματικών συνδυασμών.Υπάρχει όμως άλλο ένα πρόβλημα αυτό της αντίληψης του χρωματικού τόνου. Μην υποθέτετε ότι η φωτεινότητα ενός χρώματος που χρησιμοποιείτε είναι αντιληπτή από τις ομάδες χρηστών που αναφέραμε παραπάνω.Καλό είναι να εντείνετε την φωτεινότητα στα “ανοικτά” χρώματα ενώ να αυξήσετε την σκοτεινότητα στα σκούρα χρώματα ώστε να αυξήσετε την οπτική προσβασιμότητα της σελίδας σας.

Ελέγξτε την ιστοσελίδα σας ρυθμίζοντας την οθόνη σας σε μονοχρωμία. Αν τα στοιχεία της ιστοσελίδας σας φαίνονται ικανοποιητικά τότε η ιστοσελίδα σας καλύπτει και τα άτομα με πρόβλημα στην αντίληψη των χρωμάτων.

Τονίζοντας κείμενο με χρώμα
Προσέξτε να μην τονίζετε με χρώμα περιοχές κειμένου που ο χρήστης πρέπει να δώσει προσοχή, οδηγίες κ.τ.λ. Καλύτερα, χρησιμοποιήστε λίγο μεγαλύτερη γραμματοσειρά στα σημαντικά αυτά σημεία.

Έλεγχος ιστοσελίδας
Μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε πως θα δει ένας χρήστης με έλλειψη χρωματικής αντίληψης της ιστοσελίδα σας, εάν μπείτε στον παρακάτω ιστότοπο.

http://vischeck.com/vischeck/vischeckURL.php?origUrl=http%3A%2F%2Fwww.dreamweaver.gr&simUrl=uploads%2F13587134776818&sensorType=deuteranope
Hide ↑

Aσφάλεια στο opencart

04 September 2014

Με το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας να γίνεται ένας ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα κατά την

Read more...

Μαθήματα opencart - Αλλαγή του navigation bar

02 September 2014

To OpenCart αποτελεί μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες για την κατασκευή[…]

Read more...

WordFence. Ασφάλεια στο wordpress

01 September 2014

Το WordFence είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές WordPress plugin που χειρίζεται πολλούς διαφορετικούς και κρίσιμους τομείς ασφαλείας τόσο[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.