Κατανόηση Πνευματικών Δικαιωμάτων Και Αδειών

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
21/11/2012 από
Zeoz

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από δημιουργικά και πρακτικά μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιωθούν οι εργασίες μας. Φωτογραφία, γραμματοσειρές, μουσική και κώδικες είναι τέλεια παραδείγματα. Βρίσκοντας αρχεία αντικειμένων και οι υπάρχουσες εκτελέσεις τους είναι συχνά ταχύτερα, φθηνότερα και πιο πρακτικά από το να δημιουργήσετε τα δικά σας.

Είτε δωρεάν ή όχι, οι πόροι αυτοί συνήθως “συνοδεύονται” από κάποιου είδους άδεια για να διασφαλιστεί η δίκαιη χρήση τους. Για τους επαγγελματίες, η κατανόηση των περιορισμών της άδειας είναι κρίσιμο σημείο. Με αυτή τη γνώση, θα εκπλαγείτε με το τι είναι διαθέσιμο. Η κατανόηση των πνευματικών δικαιωμάτων και αδειών μας  επιτρέπει να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα: να είμαστε δημιουργικοί.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τις βασικές αρχές που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα και τις άδειες.
Θα διερευνήσουμε στη συνέχεια κοινές άδειες,  με παραδείγματα. Θα καλύψουμε τα ακόλουθα:

Προσοχή:

Δεν είμαι δικηγόρος!  Τα παρακάτω δεν είναι νομικές συμβουλές, μόνο τα αποτελέσματα ύστερα από σχετική έρευνα. Παρακαλούμε πάντα να διαβάσετε ολόκληρη την άδεια για κάθε πηγή που χρησιμοποιείτε.

Πνευματικά δικαιώματα και χορήγηση αδειών
(Copyright And Licensing)

Όταν δημιουργούμε κάτι – ας πούμε μια φωτογραφία – μας ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο είναι αποκλειστικό δικαίωμα μας ως πρωτουργοί να μας ανήκει αυτό το έργο. Ελέγχουμε ποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει το έργο μας και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε σε κάποιον να εκτυπώσει μία φωτογραφία μου ή να την προσαρμόσει σε ένα κομμάτι τέχνης. Αντί της καθιέρωσης προφορικών συμφωνιών, μπορώ να διανείμω το έργο μου με μια άδεια που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για χρήση. Αυτά που χρήζουν πνευματικών δικαιωμάτων μερικές φορές αναφέρονται ως “πνευματική ιδιοκτησία”.

Άδειες χορηγούνται από μία αρχή για να καταστεί δυνατή η χρήση τους. Στη δική μου περίπτωση, η χρήση και η διανομή των πηγών από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων (δηλαδή εμένα). Μπορεί να αποφασίσω να προσφέρω  τη φωτογραφία μου δωρεάν ή να χρεώσω κάποια τιμή. Όπως και νά’χει , μπορώ να συμπεριλάβω μια άδεια για να περιορίσω τη χρήση, και να διατηρήσω τα πνευματικά δικαιώματα. Επειδή κάποιος πληρώνει χρήματα δεν σημαίνει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο ή δικαιώματα σε ό, τι αγοράζει. Οι άδειες μπορεί να υπαγορεύσουν τον αριθμό ή τις χρήσεις, τα όρια χρήσης, ακόμα και το χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη ισχύος της άδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με “ενοικίαση εργασίας”, ο εργοδότης κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα, όχι ο πρωτουργός ή δημιουργός. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι μια εταιρία (όπως ένα δημιουργικό γραφείο) ή ο πελάτης της (με συμβατική συμφωνία). Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δημιουργός διατηρεί τα «ηθικά δικαιώματα» του έργου τους , συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της απόδοσης. Αυτό είναι εν μέρει ο λόγος που δημοσιευμένα άρθρα αναφέρονται στον πρωτουργό, αν και τα ηθικά δικαιώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την ανωνυμία.

Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Τι Είναι Η “Θεμιτή Χρήση” (Fair Use)

Η “Δίκαιη χρήση” αποτελεί εξαίρεση από τα αποκλειστικά δικαιώματα που κατέχει ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων. Υπάρχει σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εργασία χωρίς άδεια. Αν η χρήση κάποιου ορίζεται ως δίκαιη χρήση, τότε δεν χρειάζεται να λάβει άδεια. Ουσιαστικά, η χρήση υλικού πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα νόμιμο δικαίωμα. Παραδείγματα της θεμιτής χρήσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

– Εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως η διδασκαλία και η έρευνα φοιτητών.
– Σχολιασμό και κριτική, ως μέρος μιας έκθεσης ειδήσεων ή  δημοσιευμένου άρθρου.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η μη εμπορική ή μη κερδοσκοπική χρήση είναι πάντα αποδεκτή. Δεν είναι. Η δίκαιη χρήση είναι ένας νομικός όρος και κρίνεται κατά περίπτωση. Πάντα να ερευνάτε σε βάθος, αν νομίζετε ότι η χρήση του υλικού με πνευματικά δικαιώματα είναι νόμιμη.

Τι είναι το “Public Domain”

Οι εργασίες που εμπίπτουν στο «public domain» ουσιαστικά δεν έχουν κανένα κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, να τροποποιήσετε και να αναδιανείμετε το περιεχόμενο που θέλετε. Ο πρωτουργός μπορεί να χάσει τα πνευματικά του δικαιώματα και, ως εκ τούτου, να θέσει την εργασία του στο public domain (αν και δεν είναι αρκετά εύκολο, όπως θα δούμε αργότερα). Τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας λήγουν μετά το θάνατο του συγγραφέα (συνήθως 50 με 70 χρόνια μετά το θάνατο στις περισσότερες χώρες).

Νομική Δικαιοδοσία

Κάθε χώρα έχει τη δική της ερμηνεία του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά υπάρχουν πολλές συμφωνίες μεταξύ των εθνών. Οι άδειες επιβάλλονται σύμφωνα με τη νομοθεσία πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία είναι διαφορετική από ό, τι το δίκαιο των συμβάσεων. Η διάκριση εδώ είναι αμφισβητήσιμη σε ορισμένες δικαιοδοσίες, καθένα από τα οποία εφαρμόζει το νόμο με διαφορετικό τρόπο.

Η Σύμβαση της Βέρνης (για την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων) ιδρύθηκε το 1886 και είναι μια διεθνής συμφωνία που διέπει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αναφέρει ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναγνωρίζει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου από άλλες χώρες, και πρέπει να επεκτείνει τα ίδια δικαιώματα στα ξένα έργα που δίνει με εκείνα των ίδιων των πολιτών της. Καθιστά επίσης σαφές ένα πρότυπο ελαχίστης προστασίας των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων. Μέχρι σήμερα, 164 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

Οι άδειες μπορεί να περιοριστούν σε ορισμένες δικαιοδοσίες. Έτσι, ενώ κάτι μπορεί να είναι δωρεάν σε μία χώρα, ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να διατηρήσει όλα τα δικαιώματα σε άλλες χώρες.

Μπορώ να υποθέσω ότι εργάζεστε αρκετά στο Διαδίκτυο και ότι αγοράζετε άδειες από τους ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες. Αυτές οι άδειες δεσμεύονται από τους νόμους των χωρών αυτών, και θα πρέπει να τους σεβόμαστε.

Μπαίνουμε σε πολιτικό και νομικό έδαφος εδώ. Θυμηθείτε: σε περίπτωση αμφιβολίας, να πάρετε νομικές συμβουλές.

Ορολογία Αδειών

Η άδεια μπορεί να γραφτεί από την αρχή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν μια ήδη υπάρχουσα. Θα καλύψουμε τις κοινές άδειες που σχετίζονται με τη βιομηχανία ιστοσελίδας, σχεδιασμού και ανάπτυξης, ειδικά αυτές που επιτρέπουν την ελεύθερη χρήση – “δωρεάν”, που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα. Σε γενικές γραμμές, οι άδειες που διέπουν την πληρωμή των  πηγών γράφονται ατομικά, αλλά όλες οι άδειες έχουν κοινά σημεία.

Υπάρχει προφανώς μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ, ας πούμε, στον κωδικό ανάπτυξης και το φωτογραφικό αρχείο. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από άδειες . Κάθε μία είναι προσαρμοσμένη στη χρήση. Πριν τις δούμε, ας εξετάσουμε κάποια κοινή ορολογία:

 • ·  “Αντιγραφή”
  Ένα απλό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου.
 • ·  “Τροποποίηση”
  Για να αλλάξει η εργασία πνευματικών δικαιωμάτων με κάποιο τρόπο πριν τη χρήση.
 • “Παράγωγο έργο”
  Το αποτέλεσμα της τροποποίησης της εργασίας πνευματικών δικαιωμάτων για την παραγωγή νέων εργασιών.
 • “Διανομή”
  Η πράξη του να δίνεις σε κάποιον την εργασία σου με άδεια.
 • “Αναδιανομή”
  Η πράξη της διανομής και άδειας εργασίας μετά την απόκτηση της με άδεια από τον αρχικό ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων.
 • Share alike
  Η εξουσιοδότηση για τη διανομή παράγωγου έργου με την ίδια ή παρόμοια άδεια.
 • “Credit” ή “απόδοση”
  Η πράξη αναγνώρισης του αρχικού ιδιοκτήτη πνευματικών δικαιωμάτων.
 • “Πνευματικά Δικαιώματα”
  Μια γραπτή φράση ή το σύμβολο (©) ενημερώνει την πνευματική ιδιοκτησία (όχι απαραίτητα απαιτούμενο από το νόμο).
 • “ Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος”
  Μια κοινή δήλωση πνευματικών δικαιωμάτων που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα χρήσης (και πάλι , δεν απαιτείται υποχρεωτικά).
 • “Εγγύηση”
  Μια γραπτή εγγύηση που περιλαμβάνεται με την άδεια (ή, συνήθως όχι)Με αυτό κατά νου, ας ξεκινήσουμε με τις δημιουργικές άδειες.

CREATIVE COMMONS

O Lawrence Lessig ίδρυσε την Creative Commons (CC) το 2001 για να δημιουργήσει μια σειρά από εύκολες στην κατανόηση άδειες πνευματικών δικαιωμάτων για online δημιουργική εργασία. Αυτές οι άδειες καθιέρωσαν την έννοια της “διατήρησης κάποιων δικαιωμάτων”.

Η άδεια Creative Commons έχει έξι παραλλαγές. Είναι πραγματικά μια συλλογή αδειών που καλύπτουν συγκεκριμένες χρήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το αν η άδεια εργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς, εάν μπορεί να τροποποιηθεί, και αν το παράγωγο έργο μπορεί να ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας (ή συμβατής) άδειας. Μια άδεια Creative Commons μπορεί να περιοριστεί σε ορισμένες δικαιοδοσίες ή να εφαρμοστεί διεθνώς.

Η βασική άδεια της Creative Commons είναι το CC Attribution. Παρέχει τη δυνατότητα αντιγραφής, τροποποίησης και αναδιανομής (ακόμη και εμπορικά), υπό την προϋπόθεση ότι ο αρχικός πρωτουργός αποδίδεται. Οι εργασίες στο πλαίσιο CC Attribution είναι ουσιαστικά ελεύθερες να χρησιμοποιηθούν.

Η άδεια CC Attribution μπορεί να επεκταθεί σε CC Attribution-ShareAlike. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν, εκτός από το ότι όλο το παράγωγο έργο πρέπει να έχει λάβει άδεια με τον ίδιο τρόπο. Η διάκριση αυτή εξασφαλίζει ότι όλες οι εργασίες που προκύπτουν παραμένουν δωρεάν. Η Wikipedia χρησιμοποιεί αυτή την άδεια για το κείμενο της.

Εδώ είναι οι τέσσερις άλλες άδειες Creative Commons:

 • CC Attribution-NoDerivs
  Η αναδιανομή επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι η απόδοση είναι δεδομένη και δεν γίνονται αλλαγές.
 • CC Attribution-NonCommercial
  Οτιδήποτε επιτρέπεται με ανάθεση, υπό τον όρο ότι δεν γίνεται εμπορικά.
 • CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
  Το ίδιο όπως παραπάνω, αλλά το παράγωγο έργο πρέπει να βρίσκεται κάτω από την ίδια άδεια.
 • CC Attribution-NonCommercial-NoDerivs
  Η αναδιανομή επιτρέπεται για μη εμπορική χρήση και χωρίς καμία τροποποίηση.

Όπως μπορείτε να δείτε, η άδεια Creative Commons έχει έξι διαφορετικές εκδόσεις, όλες εκ των οποίων τουλάχιστον απαιτούν απόδοση στον ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει να τον αποδώσουμε αναφέροντας τον τίτλο του έργου, την πνευματική ιδιοκτησία, το όνομα του συγγραφέα και το όνομα άδειας.

Για παράδειγμα:

This work includes the photo “Photo’s Title,” available under a Creative Commons Attribution license, © Author’s Name.

Αν το πρωτότυπο έργο περιλαμβάνει μια σημείωση πνευματικών δικαιωμάτων, πρέπει να μείνει άθικτη. Σε αντίθετη περίπτωση, είστε ελεύθεροι να το αποδώσετε ανάλογα. Επίσης, είναι δυνατή η σύνδεση μεταξύ εργασίας και άδειας . Η ενημέρωση του συγγραφέα θα ήταν καλό, αλλά δεν απαιτείται.

Υπάρχει επίσης το CC0. Επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να παραιτηθούν όλων των δικαιωμάτων τους. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος για να πούμε ότι η εργασία είναι στο “public domain” και ότι ισχύει η έκφραση “δεν υπάρχει διατήρηση δικαωμάτων.” Η ιδέα υπάρχει, διότι πολλές χώρες δεν έχουν μια σαφή διαδικασία για την τοποθέτηση του έργου στο  “public domain”, και πολλά νομικά συστήματα στην πραγματικότητα απαγορεύουν την παράδοση των νόμιμων δικαιωμάτων, όπως η πνευματική ιδιοκτησία.

Οι άδειες Creative Commons είναι σαφής και ευανάγνωστες. Όπως αναφέρθηκε, η Wikipedia χρησιμοποιεί την Attribution-ShareAlike. Το Flickr καθιστά εύκολο για τους χρήστες να επιλέξουν μία από τις άδειες CC, μιας και είναι μεγάλη πηγή φωτογραφιών για τα έργα σας. Μπορείτε να αναζητήσετε ακόμη και το Google για το περιεχόμενο της Creative Commons.

Άδειες Λογισμικού

Ο γραπτός κώδικας έχει πνευματικά δικαιώματα: σας ανήκει ότι γράφετε. Φυσικά, η πιο απλή γραμμή κώδικα, όπως  print('Hello World!');, μπορεί να ξαναγραφεί εντελώς ανεξάρτητα, χωρίς τη γνώση του αρχικού συντάκτη, και τα δύο μέρη θα κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα της δικής τους εκδοχής (ωστόσο μπορεί να είναι άνευ αξίας). Αλλά αν έχετε πολύ περισσότερο κώδικα από μερικές γραμμές, γίνεται πολύτιμος και η διανομή του με μια άδεια είναι σημαντική.

Άλλοι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, μπορούν επίσης να προστατεύσουν το λογισμικό. Οι νομοθεσίες περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λογισμικού είναι πολυσυζητημένες (όταν χορηγούνται) στις ΗΠΑ. Σε πολλές άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, το λογισμικό δεν μπορεί να είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ενώ η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα δικαίωμα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας πρέπει να χορηγούνται.

Οι άδειες λογισμικού καλύπτουν τη χρήση του κώδικα προγραμματισμού. Εάν χρησιμοποιείτε ένα third-party library ή στοιχεία από ένα open-source έργο, η χρήση σας πρέπει να τηρεί τη σχετική άδεια.

H ανάπτυξη αδειών καλύπτει γενικά τα ακόλουθα σημεία:

 • Πώς το έργο και οι τροποποιήσεις του μπορούν να διανεμηθούν,
 • Εάν οποιοδήποτε παράγωγο έργο πρέπει να γίνει open source,
 • Τι απαιτείται για την αναδιανομή πνευματικών δικαιωμάτων  κ άλλων ειδοποιήσεων .

Οι άδειες λογισμικού μπορεί να οριστούν ως “επιτρεπτές” ή “copyleft.” Το τελευταίο αφαιρεί το δικαίωμα να προσθέσει περαιτέρω περιορισμούς άδειας κατά την αναδιανομή.

Παρακάτω είναι κοινές άδειες χρήσης λογισμικού και πώς έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των δεκαετιών.

MIT License

Η άδεια MIT είναι ίσως η πιο ανοιχτή από όλες. Θέτει αποτελεσματικά την εργασία στο public domain. Δίνει ρητά άδεια, «χωρίς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων χρήσης, αντιγραφής, τροποποίησης, συγχώνευσης, δημοσίευσης, διανομής, παραχώρησης αδείας, ή /και πώλησης αντιγράφων του Λογισμικού. Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι η πλήρης σημείωση περί πνευματικών δικαιωμάτων (καμία εγγύηση ή υποχρέωση) πρέπει να συμπεριληφθεί. Οι εργασίες, που διατίθεται βάσει της άδειας του MIT μπορεί να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων του εμπορικού και ιδιόκτητου λογισμικού.

Άδεια BSD

Η άδεια BSD είναι παρόμοια με την άδεια του MIT.

Η αρχική έκδοση, που δημοσιεύθηκε το 1990, είχε τέσσερις ρήτρες, η τελευταία είναι μια “ρήτρα διαφήμισης” δηλώνοντας ότι όλο τo διαφημιστικό υλικό για παράγωγο έργο έπρεπε να αναφέρεται στην αρχική πηγή. Αυτό αργότερα αφαιρέθηκε το 1999 στη “Νέα BSD” ή “Τροποποιημένη άδεια BSD”.

Αυτό που χωρίζει τη νεότερη three-clause BSD άδεια από την άδεια MIT είναι μια ρήτρα σύμφωνα με την οποία το όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει οποιοδήποτε παράγωγο έργο χωρίς προηγούμενη άδεια. Αυτό εξαλείφει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα του ατόμου ή οργανισμού. Η ρήτρα αυτή ακόμη απαιτείται και είναι συζητήσιμη, γιατί οι νόμοι πνευματικών δικαιωμάτων και των εμπορικών σημάτων είναι ξεχωριστά ζητήματα. Ακόμη και αν η άδεια MIT δεν το δηλώνει αυτό, δεν μπορούμε να υποθέσουμε την έγκριση της.

Μία επιπλέον two-clause “FreeBSD” ή “απλοποιημένη BSD” άδεια υπάρχει, η οποία παραλείπει αυτή τη ρήτρα έγκρισης και αντ ‘αυτού περιλαμβάνει μια δήλωση αποποίησης για να διαχωρίσει τις τυχόν απόψεις που γίνονται σε παράγωγο έργο από τον αρχικό ιδιοκτήτη των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό μπορεί να φανεί όπως ρητά αναφέρει το αντίθετο της θεώρησης.

Και οι MIT και οι BSD άδειες μας δίνουν πλήρη ελευθερία να αντιγράψουμε, διανέμουμε και να τροποποιήσουμε το έργο για οποιονδήποτε σκοπό, υπό τον όρο ότι η αρχική άδεια και τα πνευματικά δικαιώματα περιλαμβάνονται. Παράγωγη εργασία μπορεί να απελευθερωθεί υπό μια άλλη άδεια ή ως ιδιόκτητο λογισμικό.

Η Άδεια Apache

Μπορείτε να δείτε από το BSD παράδειγμα πόσο δύσκολο είναι να διατυπώσεις μια άδεια. Υπάρχουν τόσες πολλές ασάφειες και συνδέσεις με άλλους νόμους που για να περασεί το μήνυμα είναι σχεδόν αδύνατο. Πολλές περισσότερο ουσιαστικά “ελεύθερες” άδειες έχουν εμφανιστεί σε μια προσπάθεια να καταστήσουν σαφή την πρόθεση αυτή.

Η Άδεια Apache είναι μια δωρεάν άδεια χρήσης λογισμικού που δεν απαιτεί την ίδια άδεια παράγωγης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας υπό την άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοικτό, ελεύθερο και ιδιοκτησιακό λογισμικό (όπως οι ΜΙΤ και BSD άδειες).
Επιβάλλει τις προϋποθέσεις: ότι σε κάθε αρχείο άδειας, όλες οι πρωτότυπες σημειώσεις πνευματικών δικαιωμάτων, εμπορικού σήματος και απόδοσης πρέπει να διατηρηθούν. Επιπλέον, με κάθε τροποποιημένο έργο, η ανακοίνωση για την αλλαγή θα πρέπει να συμπεριληφθεί. Τυχόν υπάρχουσες ανακοινώσεις αλλαγής πρέπει επίσης να τηρούνται. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις πρέπει να κατανεμηθούν σε ένα αρχείο κειμένου και σ’έναν πηγαίο κώδικα ή σε μια τεκμηρίωση.

Η απαίτηση για τη διατήρηση της τροποποίησης ανακοινώσεων καθιστά την άδεια Apache διαφορετική από τις MIT και BSD άδειες. Περιλαμβάνει επίσης πολλούς άλλους νομικούς όρους και προϋποθέσεις που (μεταξύ άλλων σκοπών) διαλύει οποιαδήποτε ευθύνη του αρχικού κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η άδεια Apache (έκδοση 2) είναι GPL-compatible, πράγμα που σημαίνει ότι ένα έργο που περιέχει κώδικα κάτω από άδεια χρήσης θα πρέπει επίσης να έχει λάβει άδεια GPL version 3.

GNU General Public License

Πρώτα γραμμένη από τον Richard Stallman το 1989, η General Public License (GPL) είναι από το 2007  στην έκδοση 3 . Ιδρύθηκε στην αρχή για να είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιούμε, να αλλάζουμε και να μοιραζόμαστε ελεύθερο λογισμικό. Δεν έχει σημασία πώς το λογισμικό διανέμεται, παραμένει δωρεάν. Αυτή η έννοια ονομάζεται “copyleft.”

Οι βασικές αρχές της GPL σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις MIT, Apache, BSD άδειες, η εργασία κάτω από το πρίσμα της  GPL πρέπει να παραμένει υπό αυτή την άδεια. Ο GPL κώδικας μπορεί να πωληθεί, αλλά κανένα ιδιόκτητο λογισμικό δε μπορεί να προέρχεται από αυτό. Αν διανείμετε οποιοδήποτε παράγωγο έργο, τότε ο πηγαίος κώδικας σας πρέπει να διατίθεται κάτω από την ίδια άδεια. Ουσιαστικά, όταν ένα έργο είναι με άδεια GPL, παραμένει GPL και περαιτέρω περιορισμοί δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν.

Η έκδοση 3 της GPL αναφέρει συγκεκριμένα ότι, ενώ ο κώδικας με την GPL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), η χρήση GPL κώδικα δεν μετρά ως αποτελεσματική “προστασία”, και ως εκ τούτου, όποιος τη σπάει δεν μπορεί να βοηθηθεί  στο πλαίσιο της νομοθεσίας ψηφιακών δικαιωμάτων.

Που χρησιμοποιούνται οι άδειες

Γνωρίζουμε ήδη ότι η Wikipedia χρησιμοποιεί την Creative Commons Attribute-ShareAlike άδεια και ότι το Flickr επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μία άδεια Creative Commons. Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζουμε;

Οι περισσότερες JavaScript βιβλιοθήκες είναι διαθέσιμες κατόπιν αδείας από τη φύση τους. Η jQuery, για παράδειγμα, είναι διαθέσιμη υπό διπλή άδεια: είτε MIT ή GPL v2. Άλλες βιβλιοθήκες είναι διαθέσιμες στις MIT, όπως η Modernizr (η οποία είναι επίσης διαθέσιμη στις BSD), Η Raphaël και η Respond.js  είναι επίσης διαθέσιμες στο GPL v2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες αυτές τις βιβλιοθήκες, ενώ διατηρείτε των δικαιωμάτων σας για το παράγωγο έργο σας, με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλάβετε τις σχετικές σημειώσεις πνευματικών δικαιωμάτων για αυτές τις βιβλιοθήκες.

Plug-Ins και Θέματα

Το WordPress και το Drupal είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι διαθέσιμα μόνο υπό της GPL v2. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε παράγωγο έργο πρέπει επίσης να έχει άδεια GPL. Και σύμφωνα με την σελίδα αδείας του WordPress, αυτό περιλαμβάνει όλα τα plug-ins και τα θέματα:

Part of this license outlines requirements for derivative works, such as plugins or themes. Derivatives of WordPress code inherit the GPL license. […] There is some legal grey area regarding what is considered a derivative work, but we feel strongly that plugins and themes are derivative work and thus inherit the GPL license. If you disagree, you might want to consider a non-GPL platform…

Η αδειοδότηση του Drupal FAQ είναι πιο συγκεκριμένη για το θέμα αυτό:

The GPL requires that if you make a derivative work of Drupal and distribute it to someone else, you must provide that person with the source code under the terms of the GPL so that they may modify and redistribute it under the terms of the GPL as well. However, you are under no obligation to distribute the code to anyone else. If you do not distribute the code but use it only within your organization, then you are not required to distribute it to anyone at all.

Τι σημαίνει αυτό; Αν ασχολείστε με την ανάπτυξη ενός θέματος WordPress, Drupal κτλ θα πρέπει να είναι κάτω από την άδεια GPL για να μπορείτε να διανείμετε την εργασία σας,  θα πρέπει να επιλέξετε.

Αν είστε στην ανάπτυξη ενός θέματος για προσωπική χρήση ή για έναν πελάτη, μην ανησυχείτε, γιατί δεν το “διανείμετε”.

Η πώληση θεμάτων σχετικά με την ελεύθερη αγορά είναι μια γκρίζα ζώνη, επειδή η διανομή πρέπει να είναι κάτω από την GPL.
Η GPL σας επιτρέπει να πωλήσετε αυτό το έργο, αλλά επιτρέπει επίσης στους άλλους να το αναδιανείμουν και να το πουλήσουν.
Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό. Ωστόσο, θεωρητικά, το μόνο παράγωγο έργο το οποίο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της GPL είναι ο PHP κώδικας Οποιεσδήποτε εικόνες, CSS και άλλο περιεχόμενο στο έργο σας παραμένει δικό σας. Επιπλέον, είστε ελεύθεροι να χρεώνετε παραπάνω για τεχνική υποστήριξη και ούτω καθεξής.

Να θυμάστε ότι, ενώ το WordPress είναι open source και δωρεάν υπό την GPL, εξακολουθεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Θα πρέπει να σέβεστε την επιλογή άδειας του.

Χρειάζεται άδεια η εργασία μου;

Αν δημοσιεύετε περιεχόμενο online – είτε πρόκειται για έργο σχεδιασμού, φωτογραφίας, άρθρα blog, ήχου ή βίντεο – τότε η προεπιλογή είναι “all rights reserved”. Εκτός αν το δημοσιεύσετε με άδεια ή μέσω μιας υπηρεσίας Web που διατηρεί ορισμένα δικαιώματα για τον εαυτό της (οι περισσότεροι το κάνουν), τότε μόνο εσείς κατέχετε τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό είναι τέλειο, αλλά τι κερδίζετε δίνοντας άδεια σε άλλους;

Στο άρθρο του «Διαλέξτε μια άδεια, οποιασδήποτε άδεια,” ο Jeff Atwood τονίζει το ενδιαφέρον παράδειγμα προγραμματιστών, που δημοσιεύουν κώδικα στα blogs τους. Εκτός και αν ο δημιουργός του έργου το δηλώνει διαφορετικά, κανείς δεν έχει την άδεια να χρησιμοποιήσει τον εν λόγω κώδικα στο έργο του. Πάντα να εξετάζετε τα οφέλη από τη χρήση της εργασίας σας από άλλους.  Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή διαφήμιση για εσάς!

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να εκδώσετε άδεια, προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιον να χρησιμοποιήσει  το έργο σας. Ορισμένες περιοχές του νόμου ευνοούν λεκτικές και συμβατικές συμφωνίες για πνευματικά δικαιώματα.

Επιπλέον, κατά τη χρήση υπηρεσιών όπως το Twitter και το Flickr, είναι πιθανόν να δώσετε σε αυτές τις ιστοσελίδες πλήρη δικαιώματα της εργασίας σας ως μέρος των όρων τους. Αυτές οι ιστοσελίδες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς το περιεχόμενό σας, αλλά επωφελούνται της διατήρησης όλων των δικαιωμάτων πάνω στο περιεχόμενο που δημοσιεύετε. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους με διαφορετικούς τρόπους και να ενδυναμώσουν του περιεχομένου σας.

Δείτε το απόσπασμα των όρων της Yahoo, τους οποίους χρησιμοποιεί το Flickr:

[…] you grant Yahoo! the royalty-free, perpetual, irrevocable, non-exclusive and fully sub-licensable right and license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, perform and display such Content (in whole or part) worldwide and/or to incorporate it in other works in any form, media, or technology now known or later developed […]

Αυτό καλύπτει σχεδόν τα πάντα!

Ενώ η Flickr σας επιτρέπει να ανεβάσετε φωτογραφίες κάτω από μια άδεια Creative Commons, επιτρέπει επίσης για τους άλλους να τις χρησιμοποιήσουν, θα τους χορηγήσουν επίσης μια Yahoo άδεια για να κάνουν οτιδήποτε θέλουν με αυτές. Δεν καταδικάζω την Yahoo για την πρακτική αυτή, διότι είναι κοινή σε πολλές Web υπηρεσίες . Απλώς υπογραμμίζω τη σημασία της ανάγνωσης των όρων και των προϋποθέσεων και την κατανόηση τους πριν δημοσιεύετε την εργασία σας, καθώς και τι είδους δικαιώματα δίνετε.

Τελικές Σκέψεις

Με αυτές τις πληροφορίες, θα πρέπει να έχετε κατανοήσει πώς λειτουργούν τα πνευματικά δικαιώματα, γιατί υπάρχουν και τι πετυχαίνουν. Η άγνοια των πνευματικών δικαιωμάτων – όπως και κάθε νόμου – δεν είναι δικαιολογία. Με την κατανόηση, θα μπορούμε να επωφεληθούμε από τον πλούτο του δημιουργικού περιεχομένου στο Web. Εάν δημοσιεύετε εργασίες online, σκεφτείτε να τις μοιράσετε με άδεια. Ποτέ δεν ξέρεις τι πράγματα μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το άρθρο αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας και δεν είναι νομική συμβουλή. Θα χρειαστείτε το τελευταίο, αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων.
Hide ↑

Xtnd.it Group | e-xtend your possibilities

Ripple Effects με SVG και Javascript ~ Material Design 

18 September 2015

Ενα σε βάθος tutorial για το πώς να οικοδομήσουμε  ripple effect  που περιγράφονται με βάση των προδιαγραφών σχεδιασμού της Google και να τις συνδυάσουμε[…]

Read more...

5η Έκθεση για τις Υπηρεσίες Internet Web World Expo 2015

18 September 2015

 24-25 Οκτωβρίου – Ζάππειο Μέγαρο|  

Η WebWorldExpo[…]

Read more...

WordPress Greek Community 3rd meetup

21 April 2015

Τρίτη 28/04/2015, 18:00
THE HUB EVENTS, Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα

Η ελληνική κοινότητα του WordPress είναι εδώ! Αρκετό καιρό μετά το προηγούμενο meetup[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

 • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
 • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
 • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
 • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.