Δημιουργία public_html στον τοπικό χρήστη linux/ubuntu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
FavoriteLoadingΠροσθήκη στα Αγαπημένα μου
14/02/2013 από
infogeek

Ένα πράγμα που είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό όταν ξεκινάς το web development, είναι ότι το linux σου γίνεται κάτι σαν απαραίτητο εργαλείο. Αυτό γιατί είναι δωρεάν, ισχυρό και κακά τα ψέματα, είναι το πιο κατάλληλο γι’ αυτή τη δουλειά! -Φυσικά δεν αδικώ τις εκδόσεις των windows, μια και έχω δουλέψει πάμπολες ώρες σε αυτές. Ωστόσο, το linux είναι πιο εξειδικευμένο σε αυτού του τύπου το development.

Σε αυτή τη παρουσίαση δουλεύω πάνω στις εκδόσεις του ubuntu. Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα διαφέρουν από τις άλλες έως τίποτα.

Το θέμα που προκύπτει όταν κάνουμε dev στο linux, είναι ότι πρέπει να αναθέτουμε δικαιώματα σε φακέλους είτε να τρέχουμε προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή. Με αποτέλεσμα στο τέλος, να ξεχνάμε τι έχουμε κάνει! Έτσι συνηθίζω πλέον, να δημιουργώ τοπικούς φακέλους public_html έτσι ώστε να μην μου σπάει τα νεύρα το sudo!

Όταν λοιπόν θέλουμε έναν τοπικό φάκελο public_html, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τον δημιουργήσουμε!

Θέλετε mkdir /home/<username>/public_html, θέλετε με δεξί κλικ, no problem!

Μετά, ανοίγουμε το τερματικό μας Command+T, Win+T και γράφουμε:

cd /etc/apache2/mods-enabled

μετά δημιουργούμε 2 links με την ln

ln -s ../mods-available/userdir.conf userdir.conf

ln -s ../mods-available/userdir.load userdir.load

Τώρα αν κάνετε restart (sudo /etc/init.d/apache2 restart) τον apache, κι αν υποθέσουμε ότι έχετε κάποιο index.php στον public_html θα παρατηρήσετε πηγαίνοντας στο localhost/~username, πως εμφανίζεται αυτό που έχετε γράψει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η php δεν κάνει parse τον φάκελο, οπότε βλέπε ακριβώς αυτό που έχετε γράψει. Αυτό μερικές φορές είναι πολύ χρήσιμο. Ωστόσο, για κάποιον που δουλεύει μόνο με php, είναι πρόβλημα!

Η λύση είναι απλή. Αφού είμαστε ακόμα στο φάκελο, /etc/apache2/mods-enabled, (αν δεν είμαστε, ξαναπηγαίνουμε…) και ανοίγουμε με ένα κειμενογράφο πχ nano, vim, με δικαιώματα διαχειριστή το php5.conf. Δηλαδή γράφουμε:

sudo nano php5.conf

Αυτό περιέχει οδηγίες για το τι θα κάνει parse η php, δεν πειράζουμε τίποτα! Κάποια στιγμή θα βρούμε αυτή τη γραμμή # To re-enable php in user directories comment the following lines. Βασικά κάνουμε αυτό που λέει. Και καταλήγουμε το αρχείο μας να μοιάζει κάπως έτσι:

<IfModule mod_php5.c>
     <FilesMatch “\.ph(p3?|tml)$”>
          SetHandler application/x-httpd-php
     </FilesMatch>
     <FilesMatch “\.phps$”>
          SetHandler application/x-httpd-php-source
     </FilesMatch>
     # To re-enable php in user directories comment the following lines
     # (from <IfModule …> to </IfModule>.) Do NOT set it to On as it
     # prevents .htaccess files from disabling it.
     # <IfModule mod_userdir.c>
     #      <Directory /home/*/public_html>
     #           php_admin_value engine Off
     #      </Directory>
     # </IfModule>
</IfModule>

 

Εφόσον έχουν εκτελεστεί όλα τα βήματα σωστά! Απλά κάντε ένα restart των apache και θα δείτε ότι όλα εκτελούνται καλώς, και τέρμα τα sudo και τα δικαιώματα!
Hide ↑

Το αντικείμενο των σπουδών μου είναι η Μηχανολογία! Ασχολούμαι με τον προγραμματισμός σχεδόν από τα 14. Η πρώτες μου γλώσσες ήταν η QBasic και η Turbo Pascal. Από τα 16 και έπειτα έμαθα να δουλεύω με Visual Basic. Και με την έναρξη της φοιτητικής ζωής, ξεκίνησε η δουλειά πάνω σε C#, Java, php και javascript scripting και όλο το πακέτο του web development. Εκτός από το κερδοσκοπικό κομμάτι της δουλειάς μου ως developer . Δουλεύω πάνω σε opensource εφαρμογές και παραδείγματα κώδικα για την ενίσχυση της κοινότητας του ελληνικού development. Για περισσότερα, επισκεφτείτε το infogeek.gr!

Follow Κωνσταντίνος Τσατσαρούνος on Twitter ,

Προσθέτοντας θέματα στο MP6

21 September 2013

Όσοι δεν ξέρετε το MP6, είναι ένα plugin που αλλάζει την εμφάνιση του wordpress backend, ή αλλιώς τις σελίδες διαχείρισης περιεχομένου του! Δίνει μία πολύ[…]

Read more...

Git ή SVN, επιλογή version control

09 September 2013

Είμαι πολύ καιρό χρήστης του SVN και δεν το μετανιώνω! Ωστόσο το subversion control, είναι καλό στον έλεγχο τον αλλαγών ενός project που ξέρεις από που ξεκινάει[…]

Read more...

Κεντράροντας δυναμικά html elements μόνο με CSS!

08 June 2013

Ένα πράγμα που πρέπει να αναλογιστεί κανείς, είναι πόσες ώρες σπαταλάμε την ημέρα για να πετύχουμε ομαλή και responsive συμπεριφορά σε ότι σχεδιάζουμε.[…]

Read more...


Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

 


RSS για τα σχόλια σε αυτό το άρθρο.  |  TrackBack URL 
 
 

Eταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου
 

Το Όραμά Μας

3d2 3d2

Η νέα εποχή ξεκινάει…

Είστε έτοιμοι;

Παρά τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε, τελικά μετά από 1 χρόνο περίπου, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε τις σκέψεις μας στο σωστό μονοπάτι.

Ξεκινάμε μια νέα εποχή για τα Ελληνικά δεδομένα. Κοιτάμε μπροστά και οραματίζομαστε το μέλλον με αισιοδοξία σε μία πολύ δύσκολη εποχή!

Αν είστε digital artist (web designer. web developer, programmer, 3d animator, graphic designer κτλ)  δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Σίγουρα σας ενδιαφέρει

 
web design forum

  • Προσεγγίστε νέους αναγνώστες και φίλους
  • Αποκτήστε το δικαίωμα να προωθήστε την σελίδα σας μέσω διαφημιστικών banner στο web design forum
  • Αποκτήστε συνδέσμους και backlinks δωρεάν
  • Αυτόματη προωθηση του άρθρου σας, σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.